Most tényleg nekiültek

Béketárgyalások a pakisztáni tálibok és a kormány között

Többszöri halasztás után elkezdődtek a béketárgyalások csütörtökön Iszlámábádban a pakisztáni tálibok és a kormány között.

2014.02.06 18:05MTI

A legutóbbi terv szerint a tárgyalásoknak kedden kellett volna kezdődniük, de a kormány nem volt teljesen tisztában azzal, hogy kik a tálib tárgyalóküldöttség tagjai, és előbb tisztázni akarta személyazonosságukat. A lázadók küldöttségének élén Maulána Számiul Hakk vallási vezető áll.

A pakisztáni tálibok évek óta harcolnak a kormány ellen azért, hogy szigorúan iszlám vallási alapokra szerveződjön át a pakisztáni állam. A lázadók az utóbbi időben egyre sűrűbben követtek el támadásokat, és emiatt a közvélemény sürgette, hogy a hadsereg mérjen átfogó csapást rájuk. Navaz Sarif miniszterelnök mindazonáltal inkább úgy döntött, hogy kapjon még egy esélyt a békés megoldás.

Több korábbi kísérlet, hogy a szélsőségeseket bevonják politikai párbeszédbe, meghiúsult. Közben a tálibok új tagokat verbuváltak és megújult erővel tudtak a kormányerőkre támadni. Az amerikai dróntámadások sem hozták közelebb a tárgyalások megkezdését. Tavaly egy pilóta nélküli repülőgép megölte Hakimulláh Meszúdot, a pakisztáni tálibok akkori vezetőjét. Washingtont ezután megkérte Navaz Sarif pakisztáni miniszterelnök, hogy fogja vissza drónjait a tálibokkal folytatandó tárgyalások idejére, aminek az Egyesült Államok eleget is tett.

A csütörtöki találkozót - Iszlámábádban - ismeretlen helyen tartották. A Dawn című angol nyelvű lap értesülései szerint a tárgyalás "szívélyes hangulatban" folyt. A szélsőségesek szinte mindennapos támadásainak légkörében Pakisztánban ennek ellenére sokan kétlik, hogy a megbeszélések eredményhez vezetnek.

A felkelők küldöttségének egyik tagja, Abdul Azíz molla előre bejelentette, hogy a saría - iszlám vallásjog - bevezetése nélkül egy százalék esélye sincs annak, hogy a tálibok bármilyen egyezményt aláírjanak".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.