Visszavonulás

Netanjahu követet küldött Abbász száműzött riválisához

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Mahmúd Abbász palesztin elnök visszavonulására készülve követet küldött annak vetélytársához, a dubaji száműzetésben élő Mohamed Dahlánhoz.

2014.02.06 10:28MTI

Netanjahut Jichák Molhó képviselte a Dahlánnal folytatott, talán nem is egyetlen találkozón. Molhó a kormányfő személyes megbízottja a palesztinokkal folyó tárgyalásokon is.

Mohamed Dahlán a Fatah gázai övezeti erős embere volt, aki a Hamász ottani győzelme, 2007 nyara után Ciszjordániába menekült. 2010-ben Rámalláhban megvádolták, hogy megpróbálta kiszorítani a hatalomból Abbászt, és ezért száműzetésbe kényszerült.

Előzőleg a Palesztin Hatóság különleges biztonsági erőinek vezetője volt, és Abbász egyik lehetséges utódjaként tartják számon a terrorcselekményekért izraeli börtönben ötszörös életfogytiglani büntetését töltő Marván Bargúti mellett.

A Maariv című izraeli lap vélekedése szerint az izraeli kormányfő azért kívánta felújítani a kapcsolatot Dahlánnal, hogy felkészüljön Mahmúd Abbász esetleges visszavonulására, és mert Jeruzsálem szerint Abbász nem képes aláírni egy végleges rendezésről szóló megállapodást, így elbuktathatja az amerikai békekezdeményezést.

Az izraeli vezetésen belül sokan úgy vélik, hogy Abbásszal szemben Dahlán alkalmas lehet a „békepartnerségre”, s egyben képes lehet a Gázai övezet és Ciszjordánia közötti ellentétek áthidalására is.

Egy 2010-ben az amerikai vezetéshez címzett levélben Dahlán azt állította, hogy Abbász nem partner a békéhez vezető úton, ő viszont alkalmas lehet erre a szerepre. „Mahmúd Abbász nem tud békét hozni, de mi tudunk - írta Washingtonnak. - Nincs más választásunk, mint lecserélni Abbászt egy olyan személyre, aki eredményeket tud elérni.”

Ezek után vizsgálat indult ellene, majd kizárták a Fatah központi bizottságából. Dahlán távozott Jordániába, majd Dubajba, és azóta onnan próbálja befolyásolni a dolgok menetét a Palesztin Hatóságban. A Netanjahu-titkárság nem kívánt reagálni a Maarivnak a Molhó dubaji küldetéséről szóló hírre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.