Legalizálva

Lesz melegházasság Skóciában

A skót parlament elsöprő többséggel megszavazta kedden az azonos neműek házasságát legalizáló törvényt, szembeszegülve a főbb egyházi szervezetek tiltakozásával.

2014.02.05 07:20MTI

Az edinburgh-i kormány, amely szeptemberre népszavazást írt ki az országrész Nagy-Britanniától való különválásáról, leszögezte, hogy az elfogadott törvény a jogegyenlőség felé tett fontos lépés, és lehetővé teszi, hogy az érdekelt azonos nemű párok még idén megtarthassák esküvőjüket.

A döntést mindvégig ellenezte a skót katolikus egyház és Skócia presbiteriánus egyháza, a törvény azonban nem kényszeríti az egyházi intézményeket a melegpárok házasságának szentesítésére.

A 105 szavazattal 18 ellenében jóváhagyott törvénnyel az edinburgh-i törvényhozás a brit parlament nyomdokaiba lépett, amely tavaly fogadott el hasonló törvényt Angliára és Wales-re vonatkozóan.

Alex Neil skót egészségügyi miniszter nyilatkozatban üdvözölte a döntést, helyénvalónak nevezve, "hogy az azonos nemű párok is szabadon kifejezhessék egymás iránti szerelmüket és elkötelezettségüket a házasságkötés révén".

Melegjogi aktivisták szerint a szavazás fontos mérföldkő a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek (LMBT) skóciai jogegyenlőségének megteremtése útján. Külön üdvözölték a skót kormánynak azon erőfeszítését, amelynek köszönhetően az érintetteknek nem kell - ahogy eredetileg tervezték - 2015-ig várniuk a házasságkötéssel.

A törvényjavaslatot tavaly júniusban terjesztették be a parlament elé. Skóciában eddig csak élettársi kapcsolatra léphettek egymással az azonos nemű párok.

Az anglikán egyház és a skót szabadegyház tiltakozása mellett tavaly novemberben a Forward Together nevű evangélikus csoport is megszólalt az ügyben, Istennel szembeni önteltséggel vádolva a skót parlamentet. Egyúttal arra hivatkozott, a témában indított "társadalmi konzultáció" eredményei azt mutatták, hogy a választ adó 77 ezer ember körülbelül kétharmada ellenzi a tervezetet.

Az elmúlt tizenegynéhány évben a világ számos országában legalizálták az azonos neműek házasságát. Hollandia parlamentje volt az első 2001-ben, amely megszavazta. Az Egyesült Államok és Mexikó több államában is összeházasodhatnak ma már a melegpárok, tavaly pedig Brazília, Uruguay, Új-Zéland és Franciaország követte őket a sorban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.