Bye-bye

A távozó amerikai nagykövettel Moszkva és Washington sem volt elégedett

Michael McFaul, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete nem birkózott meg feladatával, sem Moszkvában, sem Washingtonban nem voltak vele elégedettek - így reagálta kedden orosz politológusok a diplomata távozásának hírére.

2014.02.05 06:38MTI

"McFaul enyhén szólva csodálkozást váltott ki Oroszországban, nem diplomataként, hanem szakértőként. Az Egyesült Államok döntéshozó, befolyásos köreinek egy része pedig úgy vélte, hogy a nagykövet nem elég kemény" - fejtette ki az Interfax orosz hírügynökségnek Alekszej Muhin, a Politikai Információközpont nevű orosz kutatóintézet vezetője. Az orosz szakértő ugyanakkor azt gondolja, hogy az Egyesült Államok oroszországi nagykövetségének éléről távozó diplomata kudarcai egészében véve nem annyira munkájának minőségével, mint a washingtoni kormányzat állásfoglalásával magyarázható.

Muhin magyarázata szerint Michael McFaulnak épp abban az időszakban kellett Moszkvában dolgoznia, amikor Moszkva és Washington kapcsolatai "nem voltak túl jó állapotban". "A nagykövet túszul esett Washington egyfajta előítéletének. Emiatt pedig alapvetően nem McFaulnak, hanem Barack Obama amerikai elnöknek kell címezni a szemrehányást" - vélte az orosz szakértő. Oleg Matvejcsev a moszkvai amerikai nagykövet legfőbb hibájául azt rótta fel, hogy túlzott figyelmet fordított a parlamenten kívüli orosz ellenzékre, "McFaul túlságosan érdeklődött a liberális ellenzék iránt, fogadásokat rendezett nekik és vendégül látta őket".

Az Izvesztyija című, a hatalomhoz közeli orosz napilap már tavaly novemberben tudni vélte, hogy az amerikai nagykövet hamarosan távozik posztjáról. A lap akkor azt írta, a washingtoni kormány elégedetlen volt azzal, hogy McFaul nem tudta kiépíteni a kellő kapcsolatokat sem a Kremllel, sem az orosz külügyminisztériummal. Felrótták neki, hogy úgymond vereséget szenvedett az USAID Oroszországból történő kitiltásával, Edward Snowden Oroszországba való befogadásával, és az orosz gyermekek örökbe fogadását tiltó Gyima Jakovlev-törvénnyel is.

Vlagyimir Zsirinovszkij, a parlamenti ellenzéki orosz liberális demokrata párt vezetője a Rosszija 24 állami hírtelevízióban gunyorosan az eddigi egyik legjobb amerikai nagykövetnek nevezte Michael McFault. Szerinte sem családi okok állnak az amerikai nagykövet távozásának hátterében, hanem az, hogy Washingtonnak nem tetszett, hogy McFaulnak, kijevi kollégájával ellentétben, nem sikerült narancsos forradalmat kirobbantani Oroszországban, így hazahívták őt. Michael McFaul internetes blogjában azt közölte, hogy családi okokból távozik oroszországi nagyköveti posztjáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.