Haladás

Megállapodtak a kijevi tüntetők a belügyminisztériummal

Megegyezés született a kijevi tüntetőkből alakult csoportok, a belügyminisztérium és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) között arról, hogy ha előfeltételek nélkül kiengedik a bebörtönzött ellenzéki aktivistákat, szabaddá teszik a tüntetők a kijevi városházát és a Hrusevszkij utcát.

2014.02.03 15:33MTI
MTI, archív

A Jobboldali Szektor, az Afganisztánban szolgált veteránok képviselői, valamint Andrij Parubij, a Majdan (Függetlenség tere) önvédelmi parancsnoka még pénteken állapodott meg Olekszandr Jakimenkóval, az SZBU főnökével és Viktor Dubovik első belügyminiszter-helyettessel - közölte hétfői sajtótájékoztatóján Oleh Mihnyuk, az afganisztáni veteránok képviselője.

Szavai szerint hétfőig már 112 őrizetbe vett aktivistát engedtek szabadon a hatóságok. Mihnyuk megjegyezte, hogy ezzel a lépéssel a rendvédelmi szervek kifejezték bizalmukat a Majdan szervezetei iránt.

A megegyezés szerint péntekig még további 116 aktivista nyeri vissza a szabadságát.

Addig a tüntetők "fegyverszünetet" tartanak, utána pedig szabaddá teszik a városházát és a Hrusevszkij utcát, ahol az összecsapások január 19-én kezdődtek a tüntetők és a rohamrendőrök között a gyülekezési, szólás- és sajtószabadságot jelentősen korlátozó törvények elfogadása után.

Az ellenzék által kifogásolt törvényeket a múlt héten megsemmisítette a parlament. Pénteken Viktor Janukovics elnök aláírta a jogszabályok hatályon kívül helyezéséről szóló határozatot, továbbá azt a kormánypárt által kidolgozott amnesztiatörvényt, amely az elfoglalt hivatali épületek elhagyásának és az utcai barikádok elbontásának feltételéhez köti a tüntetők büntetőjogi felelősségre vonás alóli mentesítését.

A Majdan tüntetői és az ellenzék vezetői rögvest elutasították azt, hogy bármiféle feltételekhez kössék a bebörtönzöttek szabadon bocsátását. A Jobboldali Szektor az ukrán ellenzéki tüntetők radikális szárnya, amely magára vállalta a kijevi zavargások elindítását.

A csoportosulás pénteken közölte, hogy az afganisztáni veteránokkal és a Majdan önvédelmi egységeivel együtt harmadik félként részt kívánnak venni a társadalmi és politikai válság rendezését célzó tárgyalásokon a vezetés és az ellenzék képviselői mellett.

A döntésüket azzal magyarázták, hogy "a hatalom és az ellenzék semmilyen megegyezésre nem jutnak az országban kialakult rendkívüli helyzet rendezését illetően, és a polgárháború szélére sodorják Ukrajnát". Közben hétfőn Olekszandr Daniljuk, a Közös Ügy (Szpilna Szprava) nevű civil szervezet vezetője a Facebook közösségi portálon közölte hogy elhagyta Ukrajnát, mert értesülései szerint őrizetbe akarták venni őt.

Jelenleg Londonban tartózkodik. A Közös Ügy aktivistái foglaltak el nemrég több hivatali épületet, köztük az agrárminisztérium és az igazságügyi tárca egy-egy épületét. Azóta minden hivatali épületből kivonultak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.