A "katonai visszafogottság" politikája helyénvaló

Több német katonát külföldre!

Berlin nagyobb szerepvállalását szorgalmazta a német külügyminiszter a nemzetközi konfliktusokban.

2014.01.30 06:30MTI

Frank-Walter Steinmeier, a német kormány külügyminisztere úgy fogalmazott: a "katonai visszafogottság" politikája helyénvaló, de nem szabad azt a "távolmaradás" politikájaként értelmezni. "Ehhez egy kicsit túl nagyok és egy kicsit túl fontosak vagyunk" - mondta a szociáldemokrata miniszter. Rámutatott, hogy Németország Európa legnagyobb nemzetgazdasága és legnépesebb országa.

"Ha egy ilyen ország távol tartja magát a nemzetközi konfliktusok megoldására tett kísérletektől, akkor ezek a konfliktusok soha nem oldódnak meg" - nyomatékosította szavait Steinmeier.

A múlt hét végén a védelmi miniszter Ursula von der Leyen (Kereszténydemokrata Unió - CDU) is Németország erőteljesebb szerepvállalása mellett foglalt állást, és bejelentette, hogy növelik a német hadsereg részvételét az afrikai békefenntartó missziókban. A nyugat-afrikai Mali hadseregének kiképzésében közreműködő német katonák számát 180-ról 250-re emelik. Emellett Berlin kórházi felszereléssel ellátott repülőgépeket ajánlott fel az EU tervezett missziójához a Közép-afrikai Köztársaságban.

Az ukrajnai helyzetre kitérve Steinmeier úgy vélekedett, hogy még rendeződhet a Viktor Janukovics elnök és az ellenzék közötti konfliktus. A miniszter szerint létezik egy "reménysugár", hogy megnyílik az út a politikai rendezés előtt. Hozzátette azonban, hogy ezt "nem lehet biztosra venni". Egyelőre senki sem tudja, hogy Janukovics nem csak időhúzásra törekszik-e - vélekedett Steinmeier.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.