Limpopo

Tüntetők támadtak meg egy rendőrőrsöt Dél-Afrikában, vesztükre

Három tüntetőt lelőttek a rendőrök a Dél-afrikai Köztársaságban kedd éjszaka, miután egy nagyjából kétezer fős, kövekkel és Molotov-koktélokkal felfegyverkezett tömeg megtámadott egy rendőrőrsöt.

2014.01.29 14:57MTI

Az ország északi Limpopo tartományában kirobbant összecsapásokban legkevesebb tizenöt rendőr megsebesült, hármuk állapota válságos. Az őrjöngő tömeg tizenkilenc rendőrségi járművet megrongált, az épületben is súlyos károk keletkeztek.

A hatóságok kilenc tüntetőt vettek őrizetbe. Nem tudni pontosan, hogy a demonstrálók közül hányan sebesültek meg. "Ebben a helyzetben mások sem tudtak volna másképpen cselekedni, mint hogy megóvják a saját életüket" - vélte a hatóságok szóvivője.

A helyzet azt követően vált feszültté a helyi közösség és a hatóságok között, hogy múlt pénteken a rendőrök elengedték egy gyilkossági ügy két gyanúsítottját. A szabadon bocsátás hírére a környék lakói őrjöngeni kezdtek az utcákon, illetve felgyújtották a feltételezett elkövetők otthonát. A helyszínre kivezényelt rendőrök ekkor állítólag agyonlőttek egy tizenéves fiút, és a feltételezések szerint ez váltotta ki a tömeg haragját.

A rendőrök fegyvereit ballisztikai vizsgálatnak vetették alá, hogy kiderítsék, ők lőtték-e le a fiút, az eredmény hamarosan várható.

Az újabb erőszakcselekményekkel állítólag már nyolcra nőtt a rendőrök által - különböző rendezvényeken - lelőtt tüntetők száma január elseje óta az afrikai országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.