Együttműködés a szíriai vegyi fegyverek ügyében

Erre sem számítottunk: NATO-orosz együttműködés

Fél évvel ezelőtt még szinte elképzelhetetlen lett volna, hogy a két (állam)szervezet között az utóbbi években ismét befagyott hangulat ellenére ismét közel kerülnek egymáshoz. Ehhez persze kellett százezernél is több ember halála és egy veszélyes tömegpusztító fegyver...

2014.01.28 13:35MTI

A NATO és Oroszország együtt kíván működni egymással a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésében - közölték kedden Brüsszelben, miután Anders Fogh Rasmussen, az atlanti szövetség főtitkára megbeszélést folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Lavrov délután az EU-orosz csúcstalálkozón vesz részt Vlagyimir Putyin orosz elnök oldalán, de már korábban Brüsszelbe érkezett, és délelőtt külön találkozott Rasmussennel. Megállapodott vele abban, hogy "keresik annak módját, miként lehet támogatni a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet (OPCW) a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésében".

Név nélkül nyilatkozó diplomaták ehhez hozzátették: egyebek közt megvizsgálják, hogy a NATO és Oroszország közösen adhat-e biztonsági kíséretet a szóban forgó fegyverek hajóval történő elszállításához. A NATO már tavaly jelezte, hogy kész segítséget nyújtani az OPCW-nek.

A NATO a szíriai belső fegyveres konfliktustól hangsúlyozottan távol kívánja tartani magát. Török kérésre telepítettek ugyan a szövetségesek Patriot rakétákat a szíriai határ közelébe, de ez csak azt a cél szolgálja, hogy védelmet nyújtson Törökországnak arra az esetre, ha a határon átcsapnának a harci cselekmények.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.