Ukrajnai tüntetések

Ismét megpróbálnak tárgyalni Janukoviccsal az ellenzék vezetői

"Annak ellenére, hogy a hatalom a tárgyalások félbeszakítására, a rendkívüli állapot bevezetésére törekszik, az ellenzék kész folytatni a párbeszédet a helyzet további éleződése, a vérontás elkerülése végett."

2014.01.27 19:26MTI
Forrás: MTI

Ismét tárgyalóasztalhoz ültek az ukrán ellenzék vezetői hétfő este Kijevben Viktor Janukovics államfővel.

A találkozón az elnökön kívül részt vesz a három ellenzéki parlamenti frakció vezetője, Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Batykivscsina), Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) és Oleh Tyahnibok, a Szabadság (Szvoboda) párt vezetője.

Az AFP francia hírügynökség értesülése szerint a napirenden a keddi rendkívüli parlamenti ülésszak szerepel.

Az ukrán ellenzék kora délután közölte, hogy kész folytatni a válság rendezését célzó tárgyalásokat a vezetéssel. "Annak ellenére, hogy a hatalom a tárgyalások félbeszakítására, a rendkívüli állapot bevezetésére törekszik, az ellenzék kész folytatni a párbeszédet a helyzet további éleződése, a vérontás elkerülése végett, a válság rendezése és az ország egységének megőrzése érdekében" - állt az ezzel kapcsolatos közleményben.

Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő viszont arra kérte az ellenzéki vezetőket, hogy határozottan utasítsák vissza Viktor Janukovics elnök "megalázó" ajánlatait, beleértve a kormányzati tisztségekre vonatkozókat.

A honlapján közzétett üzenetében Timosenko leszögezte: a nép nem azért ment ki a Majdanra (Függetlenség terére) tüntetni, hogy az ellenzék politikai vezetőit kormányzati pozíciókhoz jutassa.

Janukovics a múlt héten ajánlotta fel Arszenyij Jacenyuknak, a bebörtönzött politikus pártjának, a Haza (Batykivscsina) jelenlegi vezetőjének a kormányfői tisztet, Vitalij Klicskónak, az Ütés (UDAR) párt elnökének pedig egy miniszterelnök-helyettesi posztot javasolt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.