Interneten híresztelte

Nem igaz a kínai madárinfluenzás haláleset, terjesztőjét lecsukták

Tíznapi elzárást és pénzbüntetést kapott az az észak-kínai férfi, aki az interneten elhíresztelte, hogy egy egészségügyi alkalmazott madárinfluenzában halt meg.

2014.01.27 16:51MTI
freedigitalphotos.net

Hétfőn az országban immár 100 fölé emelkedett az idei madárinfluenza-fertőzések száma. A Sanhszi tartományi Csang családnevű illető bejegyzését, miszerint a vírus H7N9-es altípusa Hszincsou városban emberéletet követelt, tömegek aggodalommal továbbították.

Utóbb azonban bizonyságot nyert, hogy a hír nem volt igaz. A férfit álhír terjesztéséért és a közrend megzavarásáért tíz nap fogdára ítélték és 500 jüan (mintegy 18 ezer forint) büntetés megfizetésére kötelezték. Sanhszi tartományból az idén nem jelentettek madárinfluenzás esetet.

A kínai egészségügyi hatóságok ugyanakkor hétfőn további új fertőzésekről, halálesetekről számoltak be, s a statisztikákból egyértelművé vált, hogy országszerte immár meghaladta a százat az idei fertőzések száma. Csak hétfőn négy tartományból - Fucsienből, Kuangtungból, Hunanból és Csiangszuból - hat új esetet regisztráltak.

A napokban új fertőzésről érkeztek hírek a legsúlyosabban érintett Csöcsiang tartományból, valamint Sanghajból és Pekingből is. Tavaly március óta, amióta a madárinfluenza H7N9-es, emberre is terjedő altípusa felütötte a fejét Kínában, összesen több mint 200 ember fertőződött meg.

Hírügynökségi értesülések szerint a halálos áldozatok száma 60 felett van. A keleti Csöcsiangban az idén már 18. napja folyamatosan nő a fertőzöttek száma, s elérte a 49-et. Közülük tizenketten meghaltak.

A hatóságok a veszélyeztetett térségben több élőbaromfi piacot az elmúlt napokban bezárattak, ám a szakemberek fokozott óvatosságra intettek és a higiénés szabályok körültekintő betartására hívták fel a figyelmet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.