ENSZ

Ban Ki Mun üzent a holokauszt áldozatainak

Üzenetet küldött a világnak a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár vasárnap, amelyben auschwitzi látogatásának tapasztalatairól számolt be. Január 27-ét 2005-ben nyilvánították a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává.

2014.01.27 03:30MTI

A világszervezet vezetője azt írta sajtóközleményében, hogy soha nem fogja elfelejteni a novemberben tett látogatását a Lengyelország területén működtetett egykori náci haláltáborban.

Ban Ki Mun figyelmeztetett, hogy ébernek kell lenni a fanatizmussal, a szélsőséges ideológiákkal, a kisebbségekkel szembeni diszkriminációval és a közösségekben megfigyelhető belső feszültségekkel szemben.

"Az auschwitzi krematórium mellett állva mély szomorúság töltött el, amikor arra gondoltam, hogy mi történt az épület falain belül. Ugyanakkor tiszteletet ébresztett bennem azok emléke, akik felszabadították a haláltáborokat" - tette hozzá az ENSZ-főtitkár, felszólítván, hogy "egyesítsük erőinket a mindenkit megillető egyenlőség és emberi méltóság felé vezető úton".

Január 27-ét, az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadításának napját 2005. november 1-jén nyilvánította a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává az ENSZ-közgyűlés. Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza "az emlékezés és a tanítás kötelességét", hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.