Több kilométer magas

Óriási hamuoszlopot lövellt ki a kamcsatkai Sivelucs vulkán

Több kilométer magas hamuoszlopot lövellt ki a Kamcsatkai-félszigeten fekvő Sivelucs vulkán. A hamuoszlop a tengerszinthez képest 8,5 kilométer magasba nyúlik, a hamufelhők nyugat-délnyugati irányban úsznak el a tűzhányótól.

2014.01.21 07:49MTI
ria.ru

A kitörés lakott települést nem fenyeget - közölte kedden az Orosz Tudományos Akadémia geofizikai szolgálatának kamcsatkai intézete. A tudósok előrejelzése szerint erősödik a vulkán tevékenysége, és a hamut akár több mint tíz kilométer magasba is lövellheti.

A tűzhányó újabb kitörése miatt "narancssárga" riasztást adtak ki a térség légi közlekedése számára. A 3283 méter magas Sivelucs a vulkanológiai szempontból rendkívül élénk kamcsatkai térségben is az egyik legaktívabb tűzhányó, működése gyakorlatilag folyamatos.

Legutóbb 1964-ben produkált olyan kitörést, amelyet katasztrófának minősítettek. Szakértők szerint mostanában nem várható az 1964-eshez hasonló erejű kitörés, de valószínű, hogy idén meglehetősen felerősödik a vulkáni tevékenység.

A rendkívüli helyzetekkel foglalkozó minisztérium azt tanácsolja a turisztikai cégeknek, hogy ne szervezzenek utakat a Sivelucs térségébe. Kamcsatkán 160 vulkán található.

A Sivelucs a legészakibb Kamcsatka tűzhányói között, az 5000 fős Kljucsi településtől 45 kilométerre terül el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.