Heroinnal kereskedtek

Harminc kábítószer-kereskedőt ítéltek halálra Vietnamban

A perben 89 vádlott szerepelt, akik a vád szerint közel két tonna heroinnal kereskedtek. Az ügyet az ország északi részén fekvő Quang Ninh tartományban tárgyalták.

2014.01.20 11:24MTI

Az ítélethirdetés után Ngo Duc bíró az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy az országban ez volt a legnagyobb ilyen per a vádlottak, a halálos ítéletek száma, valamint a kábítószer mennyisége tekintetében.

A január harmadikán kezdődött és 17 napig tartó perben a halálos ítéleteken kívül a bíró hat hónapi börtöntől életfogytig terjedő büntetéseket szabott ki. A vádlottak négy nemzetközi hálózat tagjai voltak, akik 2006 óta szállítottak heroint és más kábítószert Laoszból a szomszédos Vietnamba és Kínába.

Az állami sajtó értesülése szerint az egyik hálózat vezetői szökésben vannak. A rendőrség tavaly augusztusban göngyölítette fel a hálózatokat, amelyek számos tagját őrizetve vette, s nagy mennyiségben foglalt le kábítószert. Harminc évvel ezelőtt az Aranyháromszög néven ismert régióban - Laosz, Mianmar és Thaiföld - állították elő a világon a legtöbb heroint és ópiumot.

Azóta Afganisztán vette át a vezető helyet, messze megelőzve Mianmart. A vietnami igazságügy az egyik legszigorúbb a világon a kábítószer-kereskedelem megítélésében. Azt, akinél 600 grammnál több heroint vagy húsz kilogrammnál több ópiumot találnak, akár halálra is ítélhetik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.