Rituális gyilkossággal vádolták

Rehabilitáltak egy 1670-ben ártatlanul máglyára küldött zsidót

Rehabilitáltak egy 344 évvel ezelőtt rituális gyilkossággal megvádolt, ártatlanul halálra ítélt zsidót a kelet-franciaországi Glatiny faluban.

2014.01.20 10:31MTI
freedigitalphotos.net

A szomszédos Boulay faluból származó Raphaël Levy állatkereskedőt 1670-ben ítélték halálra és végezték ki máglyán Metzben egy hároméves kisfiú elrablásának és meggyilkolásának vádjával. A vádat a perben hamis tanúvallomásokkal támasztották alá.

Azóta a falu "elátkozott" volt, tilos volt a zsidóknak ott tölteniük az éjszakát. A tilalmat ma is betartják. Vasárnap emléktáblát avattak a falu központjában a "boulay-i zsidó mártír" emlékére, "akit olyan rituális bűncselekménnyel vádoltak meg, amelyet nem követett el".

Az ünnepi szertartáson több mint százan vettek részt, közöttük Raphaël Levy leszármazottai. "Az izraelita közösség által hozott erkölcsi rendelet alapján Glatiny 1670 óta +elátkozott+ volt" - mondta el a polgármester, Victor Stallone.

"Azóta egyetlen zsidó sem élt soha Glatignyben" - erősítette meg Henry Schumann, a moselle-i izraelita konzisztórium örökségvédelemmel foglalkozó munkatársa. "A megbékélés nem volt könnyű. Ma jelképesen feloldottuk ezt a tilalmat. Fátylat borítottunk a múltra" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.