Titkos adatgyűjtés

Lehallgatási botrány: Obama nyugtatni igyekszik Merkelt

"Miért lenne szükségünk hírszerző szervekre vagy titkosszolgálatokra, ha azok csak olyan dolgokat derítenének ki, amelyek a Der Spiegelben vagy a The New York Timesban is olvashatók?"

2014.01.19 09:16MTI
Forrás: MTI

Az Egyesült Államok elnöke arra törekszik, hogy az Angela Merkel német kancellárral fenntartott baráti viszonyát ne veszélyeztesse a titkos adatgyűjtési, illetve lehallgatási botrány.

Mindezt Barack Obama fejtette ki a ZDF német közszolgálati televíziónak adott, szombat késő este sugárzott interjújában.

"Nem szabad megengedni, hogy a megfigyeléssel kapcsolatos intézkedések kárt okozzanak ennek a viszonynak és akadályozzák a köztünk fennálló, bizalmon alapuló kommunikációt" - hangsúlyozta Obama.

Az interjúban - amelyből a dpa hírügynökség előzetesen ismertetett részleteket - az elnök arra reagált, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) hosszú időn keresztül megfigyelte Angela Merkel mobiltelefonját is. "Ameddig én az Egyesült Államok elnöke vagyok, a kancellárnak nem kell aggódnia ezzel kapcsolatban" - hangoztatta az elnök.

Hozzátette: "Angela Merkel és én a külpolitika kérdéseiben talán nem mindig vagyunk egy véleményen, ez azonban nem ok a lehallgatásra".

Az amerikai elnök ugyanakkor világossá tette, hogy az amerikai hírszerző szervek továbbra is adatokat gyűjtenek majd. Ezek az adatok szükségesek a nemzetbiztonság megőrzése céljából, de a szövetségesek biztonságát is szolgálják - jelentette ki Obama, aki ezzel kapcsolatban stratégiai okokat is említett. "Miért lenne szükségünk hírszerző szervekre vagy titkosszolgálatokra, ha azok csak olyan dolgokat derítenének ki, amelyek a Der Spiegelben vagy a The New York Timesban is olvashatók?" - tette fel a kérdést az elnök.

Barack Obama kijelentette: megérti, hogy a német állampolgárok csalódottságot éreznek a lehallgatások miatt. Kijelentette: világos célkitűzései vannak - többek közt a háborúk beszüntetése, a szükséges gazdasági változások elősegítése és a környezetvédelem -, azonban mint fogalmazott, "egy óceánjárót, nem pedig egy versenyhajót irányít".

"Az amerikai elnök nem az egész világ császára, hanem csak egy ember, csupán egy fogaskerék egy hatalmas gépezetben" - fogalmazott az interjúban Barack Obama.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.