Felkavarodott a belpolitika

Választási megállapodásra készül az olasz balközép és jobbközép

Felkavarta az olasz belpolitikát Matteo Renzi, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára és Silvio Berlusconi, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) elnöke szombat estére kitűzött találkozójának híre, azon ugyanis megállapodás születhet a választási törvény reformjáról.

2014.01.18 16:43MTI
MTI

A találkozót bejelentő Matteo Renzi nem zárta ki, hogy azonnali egyezséget írhat alá Silvio Berlusconival. A PD római pártszékházában tartandó megbeszélés témája az olasz választási törvény régóta napirenden szereplő módosítása.

Renzi és Berlusconi is a Spanyolországban a hetvenes évek óta gyakorlatban levő, arányos választási rendszert preferálja. A reform célja az, hogy a következő olasz választások győztese automatikusan a kormányzáshoz szükséges többséget szerezhessen a parlamentben is, amit a hatályos választási törvény a tavalyi választásokon sem biztosított. Renzi hangsúlyozta: a Berlusconi vezette ellenzékkel való megállapodás elengedhetetlen az új választási törvény megalkotásához.

Emlékeztetett, hogy a tavaly november 16-án újra született FI hatvan szenátorral bír a római parlament 315 fős felsőházában, ahol a PD vezette koalíciós kormány igen szűk többséggel rendelkezik.

A PD baloldali szárnya viszont veszélyesnek tartja a találkozót, mellyel szerintük Renzi az adócsalásért elítélt és a római parlamentből november 27-én kizárt Berlusconit mintegy politikailag rehabilitálja.

A párt egy része szerint a PD-t december óta főtitkárként vezető Renzi a Berlusconival való paktummal az Enrico Letta vezette kormány megbuktatását tervezi.

A Berlusconihoz közel álló Libero jobbközép napilap szerint a találkozónak egyedül Silvio Berlusconi örül, akit - mint az újság fogalmazott - "ítélete után mindenki szokás szerint leírt már, és most szokás szerint ismét feltámadt, mivel nélküle nem lehet semmit sem csinálni az olasz belpolitikában".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.