Diáklányok rekedtek a romok alá

Összeomlott egy török kollégium, legkevesebb tizenhat halott

Legkevesebb tizenhat diáklány vesztette életét, 27 másik pedig megsebesült egy bentlakásos lányiskolában történt robbanásban pénteken hajnalban Törökország déli részén - közölte Besir Atalay belügyminiszter.

2008.08.01 14:34MTI

A tárcavezető már a helyszínre érkezett, ahol az újságírókat tájékozatva azt is elmondta: úgy tudni, hogy még négy vagy hat gyerek van a romok alatt. A robbanást követő néhány óra alatt 23 diáklányt emeltek ki élve a romok közül. Feltehetően egy gázpalack robbant fel az Ankarától 340 kilométerre délre lévő Konya tartománybeli Balcilarban működő vallási iskolában. Az egyik túlélő, egy 13 éves lány, aki könnyebben megsebesült elmondta: előbb gázszagot éreztek az épület alsó szintje felől, majd ezt követően következett be a robbanás, amely ez egyik hálótermet teljesen romba döntötte.
 
Ezt követően lángok csaptak fel. A lány öt társával a háromszintes épületnek abban a részében tartózkodott, amely nem közvetlenül a detonáció után omlott össze. A becslések szerint 40-50-en voltak az épületben, amikor a tragédia történt. A túlélők mindannyian különböző mértékű sérüléseket szenvedtek, hármukat súlyos égési sérüléssel ápolják. A kollégiumban 8-16 éves diáklányok laktak, akik a nyári tanítási szünetben koránoktatáson vettek részt. 

A török tömegtájékoztatási eszközök ezzel kapcsolatban megjegyezték: értesüléseik szerint az oktatási intézmény valószínűleg illegálisan működött. Ezzel arra utaltak, hogy Törökországban a Korán oktatását állami felügyelet nélkül tilos folytatni. A baleset helyszínén készült televíziós felvételeken azt lehetett látni, hogy sebesült lányokat egy mikrobuszból emelnek ki a legközelebbi város kórházánál, miközben a mentőalakulatok nagy teljesítményű exkavátorokkal folytatják a romok eltakarítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.