2-7 éves korukban választják "élő istennőnek"

Nyugdíjat kapnak az egykori "élő istennők" Nepálban

Nyugdíjat kell kapniuk az egykori "élő istennőknek" Nepálban, hogy könnyebben térhessenek vissza a mindennapi életbe.

2014.01.18 20:30MTI

"Azoknak a nőknek, akiket kislánykorukban kumari istennőnek választottak, tíz éven át havonta 10 ezer nepáli rúpiát (22 ezer forint) kell kapniuk. Ugyan a legtöbb kumari jómódú családból származik, az élet egy fontos szakasza számukra kimarad, és teljesítményelvű társadalmunkban emiatt hátrányba kerülnek" - mondta Laxman Aryal.

A kislányokat 2-7 éves korukban választják "élő istennőnek", ám a serdüléssel elveszítik ezt a rangot - a kumari szó ugyanis nepáli nyelven szüzet jelent. Sok korábbi kumárinak okoz nehézséget, hogy ezután a mindennapi életben újra megtalálja a helyét.

A mindenkori kumari a világtól elzártan él Katmandu óvárosának palotatemplomában, a falak közül csak bizonyos vallási ünnepeken léphet elő. Nemcsak a hívők látogatják meg, hogy imádkozzanak hozzá, hanem kedvelt turistalátványosság is.

Mivel a kumarik semmiféle képzésben nem részesülnek, 2008-ban Nepál legfelsőbb bírósága azt az ítéletet hozta, hogy az "élő istennőket" a templomon belül tanítani kell.

Ahhoz, hogy egy kislányt kumarinak válasszanak, 32 szigorú kritériumnak kell megfelelnie.

Kis istennővé csak az a gyerek válhat, akinek szép, fekete a szeme, olyan a szempillája, mint a tehéné, dámvadéhoz hasonlít a combja. Testén nem lehetnek sebek, sebhelyek és nem vérezhet. Mindezeken kívül tökéletesen uralkodnia kell érzelmein a rítusok alatt, mivel egy szemrebbenését vagy jajszavát úgy értelmeznék, mint szerencsétlenséget az országra nézve.

Ezért a jelölteket nehéz próbáknak teszik ki: ki kell például bírnia egy egész éjszakát sírás nélkül egy sötét szobában a Káli istennő tiszteletére levágott kecske- és bivalyfejek között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.