Így húz el a lengyel gyorsvonat

Magyarország csak slattyog a lengyelekhez képest

Reálisnak tűnik a 3 százalékos GDP-növekedés elérése az idén Lengyelországban, mivel számos előrejelzés ennél gyorsabb növekedési ütemet prognosztizál, bár nagyobb kockázatokkal.

2014.01.17 20:05MTI

A lengyel gazdasági minisztérium vállalkozásfejlesztési ügynöksége, a PARP (Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczo?ci) és a krakkói közgazdasági egyetem államigazgatási szaka (MSAP UEK) közös "Rapid Reaction Instrument" projektjének bemutatása alkalmából Jerzy Hausner, a projekt vezetője a közgazdász-találkozón elmondta: Lengyelország a korábban jelzettnél nagyobb növekedési ütemre és pozitívabb üzleti hangulatra számíthat 2014-ben, bár a vállalkozások ezt nem feltétlenül fogják azonnal megérezni.

A növekedési ütem akár 4,5 százalékos is lehet, de valójában nem is a növekedés számszerű értéke az, ami igazából számít, hanem a struktúrája - mutatott rá. "A fő kérdés az, hogy a növekedés monetáris és fiskális ösztönzőkre vagy strukturális átrendeződésre támaszkodik-e" - mondta.

Piotr Boguszewski a lengyel jegybank szakértője kijelentette, hogy a 3 százalékos növekedést minden kétséget kizáróan el fogják tudni érni, de nagyobb kockázatok vállalásával akár 3 és 4 százalék közöttit is. Rámutatott, hogy az új uniós költségvetési periódusban Lengyelország ténylegesen 2015-ben kezdi meg a támogatási pénzek felhasználását, ami még tovább növeli majd a növekedési ütemet.

Miroslaw Gronicki egykori pénzügyminiszter azonban az ország külpiaci környezetének szerény mértékű növekedésére utalva a jegybanki szakembernél óvatosabb előrejelzést tett: szerinte a lengyel GDP-növekedés valahol 2,5 és 3,5 százalék között alakulhat majd 2014-ben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.