De legalább a hőmérséklet csökkent

Újabb áldozatot követelt az ausztráliai bozóttűz

Tovább tombolt a bozóttűz pénteken Ausztrália déli részében. Újabb ember meghalt, számos lakos elhagyta a leginkább veszélyeztetett területeket.

2014.01.17 13:28MTI

Jó hírként közölték viszont a meteorológusok, hogy miután a hőmérséklet a déli szövetségi államokban egy héten át meghaladta a 40 Celsius-fokot, péntek estére enyhült kissé a hőség. A hőhullám következtében a múlt hét vége óta több ezer bozóttűz keletkezett a térségben.

Vasárnap egy avarba esett parázs miatt a nyugat-ausztráliai nagyváros, Perth egyik negyedében 56 ház porig égett, egy férfi életét vesztette. Pénteken egy második ember is meghalt a tűz miatt a Grampian-hegységben.

Victoria szövetségi állam fővárosában, Melbourne-ben is egész héten rendkívül nagy volt a hőség, még a déli féltekén szokásos nyárihoz viszonyítva is, ami miatt felfüggesztették az Australian Open tenisztorna mérkőzéseinek egy részét.

A Melbourne-től északra fekvő Grampian-hegységben tomboló tűzvészben mintegy 21 ezer hektár bozótos és erdőterület égett le, több mint száz helyi lakost és turistát kellett kimenekíteni.

A tűzvész nyomán pénteken égő gázok, füst, hamu alkotta köd borította be Victoria egyes területeit, ráadásul a szél sodorta égő törmelékek miatt újabb tüzek keletkeztek. A nap végén még 57 bozóttűz oltásán dolgoztak a tűzoltók. Victoria és Dél-Ausztrália szövetségi államokban a hőség miatt többen rosszul lettek, sokan kiszáradtak vagy napszúrást szenvedtek.

A victoriai mentőszolgálat szerint volt olyan óra, amelynek minden hatodik percében vettek fel beteget szívelégtelenséggel. Victoriában helyi idő szerint pénteken délután 43,9 Celsius-fok volt a hőség, de még este is 30 fokot mértek. Adelaide-ben 42,7 Celsius-fokot mértek, majd estére némileg ott is enyhült a kánikula.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.