Fejsérüléseket szenvedett

Az ukrán belügyi tárca szerint nem a rohamrendőrök verték meg Lucenkót

Nem rendőrök okozták Jurij Lucenko ellenzéki politikus, volt belügyminiszter fejsérüléseit abban az összecsapásban, amely a hétvégén történt a kormányellenes tüntetők és a Berkut rohamosztag tagjai között egy kijevi bírósági épület előtt.

2014.01.13 18:18MTI
Jurij Lucenko (MTI)

Ezt állította hétfői sajtótájékoztatóján Viktor Ratusnyak, a belügyi tárca helyettes vezetője. A minisztérium sajtószolgálatának közlése szerint Ratusnyak az EU-tagállamok, valamint Kanada és az Egyesült Államok nagyköveteinek tartott tájékoztatót a pénteken éjjel történt incidensről. Leszögezte, hogy a rendőrök a törvény szerint cselekedtek, amennyiben joguk van különleges eszközöket, de még fegyvert is használni, ha támadás éri őket, vagy ha a közrend megsértését kell megakadályozniuk.

Az esetről a külképviseletek vezetőinek videofelvételeket mutatott be, amelyek - hozzáfűzött magyarázata szerint - azt bizonyítják, hogy a rendőröknek nem volt köze az ellenzéki tüntetések egyik fő szervezőjének sérüléseihez. Ukrán médiajelentések szerint Jurij Lucenkónak nyolc gumibotütést mértek a fejére, miközben - a vele együtt az incidens helyszínén tartózkodó felesége elmondása alapján - megpróbálta megakadályozni, hogy a rendőrök és a tüntetők összecsapjanak.

A politikus az ütlegektől elvesztette eszméletét, koponyasérülést, agyrázkódást szenvedett, és bőr alatti vérömlenyek keletkeztek a fején. Jelenleg is kórházban ápolják, állapotát az orvosok közepesen kielégítőnek minősítették. Közben hétfőn internetes hírportálok közzétettek egy videofelvételt, amelyen Lucenko nyomdafestéket nem tűrő szavakkal becsmérli a rohamrendőröket.

Több száz, javarészt a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párttal szimpatizáló tüntető demonstrált pénteken annak a kijevi bíróságnak az épülete előtt, amelyben a helyi sajtóban "vaszilkovi terroristákként" emlegetett ellenzéki politikusok pere folyt.

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) 2011 augusztusában vette őrizetbe a Kijev megyei vaszilkovi városi tanács két képviselőjét és egy harmadik személyt. Állítólag pokolgépet találtak náluk, amellyel a Boriszpil nemzetközi repülőtér közelében álló Lenin-szobrot akarták felrobbantani (az őrizetbe vétel pillanatában egyébként már nem volt, mit felrobbantani, mivel a szobrot addigra a helyi vezetés már eltávolíttatta).

A három vádlottra fejenként hat év börtönbüntetést szabott ki a bíróság. Az ítélet miatt felháborodott tüntetők megpróbálták megakadályozni, hogy börtönbe szállítsák az elítélteket, ami végül összecsapásba torkollott a rohamrendőrökkel.

Az incidensben mindkét oldalon többen megsérültek. Jurij Lucenko belügyminiszter volt a bebörtönzött Julija Timosenko volt kormányfő nyugatbarát kabinetjében. 2010-ben őt is bebörtönözték, tavaly áprilisban szabadult, miután Brüsszel nyomására Viktor Janukovics elnök kegyelemben részesítette.

Jelenleg a szabadulása után létrehozott "Harmadik Köztársaság" elnevezésű, parlamenten kívüli ellenzéki politikai erő vezetője, és a kezdetektől aktívan részt vesz a kijevi európai integrációt és hatalomváltást követelő tüntetéseken.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.