Versenyjog

Brüsszel filmstúdiók, tévészolgáltatók megállapodásait vizsgálja

Versenyjogi vizsgálatot indított az Európai Bizottság, hogy megállapítsa, sértik-e az uniós előírásokat a legnagyobb amerikai filmstúdiók és a legjelentősebb, európai fizetős tévészolgáltatók közötti licencszerződések.

2014.01.13 13:47MTI
hirdetés
MTI

Brüsszel arra szeretne fényt deríteni, hogy akadályozzák-e ezek a megállapodások, hogy a TV-szolgáltatók a határokon átnyúló szolgáltatást nyújtsanak, vagy azt, hogy más tagállamokból is elő lehessen fizetni a szolgáltatásokra - közölte hétfőn Joaquín Almunia versenyjogi biztos.

A bizottság egyrészről a Twentieth Century Fox, a Warner Bros., a Sony Pictures, az NBC Universal valamint a Paramount Pictures, másrészről a brit BSkyB, a francia Canal Plus, az olasz Sky Italia, a német Sky Deutschland és a spanyol DTS licencszerződéseit veszi górcső alá.

2012-ben a bizottság tényfeltáró vizsgálatot folytatott az ügyben. Akkor arra jutott, fennáll a gyanú, hogy ezek a szerződések tiltott versenykorlátozó passzusokat tartalmaznak.

Brüsszel úgy találta, hogy az amerikai filmstúdiók exkluzív megállapodások alapján adják el népszerű filmek sugárzási jogát, amelyek "abszolút területi védelmet" biztosítanak, vagyis nem csak azt garantálják, hogy az adott országban csak a megállapodást aláíró szolgáltató sugározhatja a kérdéses filmet vagy sorozatot, hanem arról is rendelkeznek, hogy a szolgáltató csak abban az országban vetítheti a megvásárolt filmeket, ahol működik.

Egy ehhez hasonló ügyben, a brit labdarúgó első osztály, a Premier League elő közvetítéseinek licencszerződései esetében már az Európai Bizottság is kimondta, hogy az ilyen területi alapú kizárólagosság a piac felosztását eredményezi és kizárja a versenyt a szolgáltatók között - emlékeztet közleményében a brüsszeli testület.

Brüsszel, mint minden ilyen esetben, most is hangsúlyozza, hogy a versenyjogi vizsgálat elindítása nem vetíti előre annak eredményét, vagyis egyelőre nem lehet kimondani, hogy ezek a megállapodások uniós jogot sértenének.

A bizottság azt is közölte, hogy az eljárásnak nincs megszabott maximális időtartama: a vizsgálat hossza több tényezőtől is függ, például, hogy mennyire összetett egy ügy, vagy mennyire együttműködőek az érintettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.