Lejáratás?

Újabb Arany Hajnal-képviselőket tartóztattak le

A hatóságok azzal kapcsolatban vizsgálódnak, hogy az Arany Hajnalnak szervezeti szinten is köze volt-e egy gyilkossághoz. A párt tagadja ezt és politikai lejárató kampányt gyanít az ügy mögött.

2014.01.12 08:51MTI

Előzetes letartóztatásba helyezték Görögországban szombat este az Arany Hajnal nevű neonáci párt újabb két képviselőjét. Egy harmadik parlamenti tag szintén megjelent a bíróság előtt, hamarosan az ő ügyében is döntés születik.

A párt 18 parlamenti képviselője közül hármat már korábban letartóztatásba helyeztek, köztük Nikosz Mihaloliakoszt, a párt vezetőjét.

Az előzetes letartóztatás előreláthatólag addig tart, amíg a bíróság nem ítélkezik bűnösségükről.

A párt ellen az után indult nyomozás, hogy egy híve meggyilkolta Pavlosz Füszasz antifasiszta rapénekest. A hatóságok azzal kapcsolatban vizsgálódnak, hogy az Arany Hajnalnak szervezeti szinten is köze volt-e ehhez a gyilkossághoz. A párt tagadja ezt és politikai lejárató kampányt gyanít az ügy mögött.

Görög sajtójelentések szerint a szombati athéni bírósági eljárás során meghallgatott tanúk azt mondták, hogy a most vád alá helyezettek közül Jorgosz Jermenisz volt az egyik főszereplője a bevándorlók elleni görögországi támadásoknak. Társai közül Panajótisz Iliopuloszt is letartóztatásba helyezték, míg Sztatisz Bukurasz sorsáról vasárnapra halasztották a döntést.

A beszámolók szerint a bírák előtt mindhárman tagadták, hogy az Arany Hajnal bűnszervezet lenne, vagy saját kommandókkal rendelkezne.

Az Arany Hajnal nemrégiben jelezte, hogy az ügyet az Emberi Jogok Európai Bírósága elé kívánja vinni.

A szombati meghallgatás alatt a szélsőségeseket támogatók mintegy 150 fős csoportja tüntetett az illetékes athéni bíróság épülete előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.