Hét ember sebesült meg, egyikük súlyosan

Rálőttek a thaiföldi tüntetőkre

Már közel sem olyan békés a thaiföldi tüntetés, mint korábban.

2014.01.11 12:45MTI

Ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a thaiföldi kormányellenes tüntetők egyik bangkoki táborára szombat hajnalban, a támadásban hét ember sebesült meg, egyikük súlyosan - közölte a rendőrség.

Az eset fokozza azokat az aggodalmakat, hogy erőszakcselekményekre kerülhet sor a jövő héten, amikor a tüntetők bejelentésük szerint útlezárásokkal meg akarják bénítani a thaiföldi főváros életét, hogy így kényszerítsék ki Jinglak Sinavatra miniszterelnök régóta követelt lemondását.

"Két lőfegyveres támadás történt a kora reggeli órákban a Khao Szan úti turistaövezet közelében. Összesen heten sebesültek meg, többségükben kormányellenes tüntetők. Egyelőre vizsgáljuk, hogy kik voltak az elkövetők" - közölte Adul Szaengszingkaev, a rendőrség országos parancsnoka.

A bangkoki kórházakat felügyelő egészségügyi központ közlése szerint az egyik sebesült áldozat állapota válságos.

A fegyveres támadás megelőzően, pénteken egy Bankok közeli helyszínen összecsapás volt a kormány támogatói és a tüntetők között, amelyben legkevesebb hat ember megsebesült.

A thaiföldi ellenzék - amelynek ideológiai magvát a Demokrata Párt politikusai képezik, társadalmi bázisát pedig a fővárosi középosztály és a királypárti vezető rétegek - hónapok óta követeli az általa korruptnak tartott kormány azonnali távozását és a február 2-án esedékes választás elhalasztását.

Azt állítja, hogy a demokratikusan megválasztott vezetés valójában Jinglak Sinavatra miniszterelnök bátyja, a 2006-ban a hadsereg által eltávolított, majd a börtön elől külföldre menekült korábbi kormányfő, Thakszin Sinavatra irányítása alatt áll.

A demokraták választási bojkottja ellenére ötvennél több párt kampányol, soha ennyi szervezet még nem vett részt a választáson.

A thaiföldi közlekedési tárca pénteken azt közölte, hogy a hétfőtől tervezett ellenzéki tömegmegmozdulások miatt nagy külföldi légitársaságok több tucat thaiföldi járatukat törölték. Az ellenzék fogadkozott ugyan, hogy nem fogja akadályozni a bangkoki nemzetközi repülőterek működését, de olyan nagy cégek törölték járataikat, mint a Singapore Airlines, a Hong Kong Airlines vagy a Cathay Pacific ázsiai légitársaság. A kisebb légitársaságok is sorra törlik bangkoki charterjárataikat.

Jinglak Sinavatra miniszterelnök azt ígérte, hogy a hatóságok minden támogatást megadnak a turistáknak. Az idegenforgalmi hatóságok szerint azonban az ellenzéki akciók miatt az ágazat januárban 18 milliárd baht (125 milliárd forint) veszteséget fog elkönyvelni, a Bangkokot felkereső turisták száma pedig 400 ezerrel csökkenhet.

A kormány 20 ezer katonát és rendőrt helyezett készenlétbe, hogy elejét vegyék a jövő heti fővárosi tömegmegmozdulások miatt fenyegető erőszakcselekményeknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.