Blokádot és közös államfőjelöltet követelnek

Ultimátumot szabtak az ukrán tüntetők az ellenzéknek

Ultimátumot intéztek csütörtökön a kijevi Majdannak, azaz a Függetlenség terének civil aktivistái az ellenzéki politikusokhoz, s abban követelik tőlük, hogy közös államfőjelöltet állítsanak, és blokáddal akadályozzák meg a parlamenti ülésezést.

2014.01.09 19:55MTI

A Majdan néven a december 22-i kijevi nagygyűlésen létrehozott szervezet tanácsa ultimátumában arra szólította fel az ellenzéki parlamenti képviselőket, hogy amint megkezdődne a törvényhozás téli ülésszaka, blokáddal akadályozzák meg azt. Ezzel egyrészt meghiúsítanák a 2014-es költségvetés elfogadását, másrészt elérhetnék akár a parlament feloszlatását és új választások kiírását is. Ha pedig az ellenzékieknek nem sikerülne ez a blokád, adják vissza mandátumukat - közölték sajtótájékoztatón a tanács tagjai.

Csakhogy az ellenzék támogatóinak érdeke lenne a parlament zavartalan munkája. Ugyanezen a napon ugyanis Ribak házelnök arra kérte a frakciók vezetőit, hogy mihamarabb terjesszenek be módosító javaslatokat ahhoz az amnesztiatörvényhez, amely alapján az Ukrajna európai integrációjáért és a hatalomváltásért tüntetők mentesülnek a büntetőjogi felelősségre vonás alól. Az ellenzék által beterjesztett törvényjavaslatot december 19-én fogadta el nagy többséggel a parlament, Viktor Janukovics elnök pedig december 23-án írta alá.

Fotó: MTI

A bíróságok viszont jelezték, hogy nem tudják a gyakorlatba átültetni a törvényt. Az a fő probléma a jogszabállyal, hogy tele van általános megfogalmazásokkal, nem határozza meg egyebek mellett azt sem, hogy mely bűnügyek elkövetői mentesülhetnek a büntetés alól.

A Majdan vezető testülete sürgette eközben azt is, hogy az ellenzék már most nevezze meg közös jelöltjét a 2015-ben esedékes elnökválasztásra.

A közös jelölt indításában nincs egyetértés a három parlamenti ellenzéki párt között. Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) vezetője régóta sürgeti, hogy már az első fordulóban közös jelölttel induljanak. Vele ellentétben Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza (Batykivscsina) vezetője a napokban emlékeztetett arra, hogy az ellenzéki erők között létrejött megállapodás alapján a 2015-ben esedékes elnökválasztások első fordulójában mindhárom párt állít jelöltet, és a második körbe bejutó mögött egyesítik majd erejüket. A harmadik erő, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnöke, Oleh Tyahnibok az utóbbi időben nem foglalt nyilvánosan állást ebben a kérdésben, megfigyelők szerint azonban egyelőre amellett van, hogy ő is megméretetné magát a választás első fordulójában.

Volodimir Ribak házelnök közölte, hogy sürgősen módosítani kell az EU-párti tüntetőknek nyújtott amnesztiatörvényt, mert a bíróságok nem tudják alkalmazni azt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.