Katonai toborzóközpontban

Öngyilkos merénylet - legalább 23 halott Bagdadban

Legalább huszonhárom halálos áldozata és harminc sebesültje van egy öngyilkos merényletnek, amelyet egy katonai toborzóközpontban hajtottak végre csütörtökön Bagdadban.

2014.01.09 16:06MTI

Az első jelentések még 15 halottról szóltak. Sorozásra váró újoncok között léptette működésbe robbanómellényét a merénylő az iraki rendőrség jelentése szerint. Az eset a bagdadi Muszanna repülőtéren történt, amelyet jelenleg az iraki hadsereg használ.

Egyelőre semmilyen szervezet sem vállalta magára a támadást, de a merénylet az al-Kaidával szövetséges milíciák módszereire utal. Megfigyelők szerint a merénylet összefügghet azzal, hogy Núri al-Máliki kormányfő előző nap hadat üzent az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szárnyának.

Máliki mindazonáltal arra szólította fel az iraki törzsek azon tagjait, "akiket az al-Kaida megtévesztett", hogy "térjenek vissza a nemzeti erők sorai közé", és amnesztiát helyezett kilátásba számukra.

Az iraki hadsereg nehéztüzérsége bevetésre készen állomásozik a nyugati Anbár tartományban, ahol az al-Kaidához közel álló, Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevet viselő szunnita dzsihadista szervezet elfoglalta Fallúdzsa jelentős részét. A civil lakosság egyébként is katasztrofális helyzetét csak fokozná a kormány hadművelete a terroristák ellen.

A közelgő támadástól tartva eddig mintegy 13 ezer család menekült el a városból az Iraki Vörös Félhold adatai szerint. Az erőszak az elmúlt évben újra megnőtt Irakban, amely nagyrészt Núri el-Máliki síiták uralta kormánya ellen irányul.

A kisebbségben lévő szunniták közül sokan úgy érzik, hogy az ország vezetősége igazságtalanul bánik velük. A jelenlegi konfliktust egy demonstráció erőszakos feloszlatása váltotta ki, ami több mint 250 emberéletet követelt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.