Védelmébe vette a Fehér Ház

Obama szilárdan hisz az afganisztáni katonai misszió sikerében

A Fehér Ház cáfolta Robert Gates volt védelmi miniszter hamarosan megjelenő memoárjának azon állítását, miszerint a civil tanácsadói által befolyásolt elnök bizodalma megingott a beavatkozás eredményességében.

2014.01.08 22:37MTI

"Az elnök szilárdan hisz a missziót végrehajtó csapatokban és magában a misszióban is" - jelentette ki Jay Carney, az elnöki hivatal szóvivője. "Ez nem azonos azzal, hogy a misszió nem jelent kihívást. Persze hogy azt jelent" - tette hozzá.

A szóvivő a zárt ajtók mögött lefolytatott kormányzati vitákat, amelyeken Gates is részt vett, egészséges döntéshozási folyamatként jellemezte. Mint mondta, ebben részt vett Joe Biden alelnök is, akit a Pentagon volt első embere élesen bírált.

Sajtótájékoztatóján Carney hangsúlyozottan hivatkozott Robert Gates emlékiratainak azon állításaira, amelyek szerint Obamának az Afganisztánnal kapcsolatos legtöbb döntése helyes volt, és hogy az Oszama bin Laden megsemmisítését célzó kommandós akció elrendelése az egyik legbátrabb elhatározás volt, amelyet a Fehér Ház részéről valaha is látott.

Gates két elnök, a republikánus párti George W. Bush és a demokrata párti Obama kormányában is szolgált, miután az utóbbi elnök a hivatalba lépése után átemelte őt saját kabinetjébe.

"Ahogy ott ültem, azt gondoltam: az elnök nem bízik meg a parancsnokában, ki nem állhatja Karzait (Hamid Karzai afgán elnököt), nem hisz a saját stratégiájában, és nem tekinti a sajátjának a háborút. Számára minden arról szólt, hogyan kell ebből kikeveredni" - írta egy 2011. márciusi tanácskozásról a volt védelmi miniszter.

Könyvében Gates úgy vélekedett, hogy Obama "szkeptikus volt, ha ugyan nem volt meggyőződve arról", hogy az afganisztáni stratégia kudarcot fog vallani. Az exminiszter ugyanakkor alapos gondolkodónak ismerte meg az elnököt, aki a saját következtései alapján nemegyszer a tanácsadói ellenében döntött.

Bident a volt miniszter becsületes emberként jellemezte, de úgy vélekedett, hogy ő az utóbbi négy évtizedben csaknem minden külpolitikai és nemzetbiztonsági kérdésben hibás álláspontot képviselt. A Duty: Memoirs of a Secretary at War (Kötelesség: Egy hadban álló miniszter emlékiratai) című könyv január 14-én jelenik majd meg a könyvesboltok polcain.

Carney közlése szerint az elnöki hivatal nem kapott belőle tiszteletpéldányt. A Fehér Ház a nap folyamán korábban kiadott reagálásában emlékeztetett: az elnök elkötelezte magát amellett, hogy az afganisztáni küldetés eredményeként szétzúzzák és legyőzzék az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetet.

Ezzel egy időben gondoskodott arról, hogy az Egyesült Államoknak világos terve legyen az afganisztáni háború befejezésére, ami ebben az évben meg is történik majd. Az elnök üdvözölte azt, hogy nemzetbiztonsági tanácsának tagjai között véleménykülönbségek alakulnak ki, amelyek szélesítik döntési lehetőségeinek körét és elősegítik politikáját.

A Fehér Ház szerdán - szokatlan módon - fotósokat bocsátott be az elnök és Biden közös ebédjére. "Obama elnök mindennap épít (Biden) jó tanácsaira" - állt az alelnököt is védelmébe vevő elnöki hivatalnak a Twitter közösségi oldalra is feltöltött állásfoglalásában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.