Öngyilkosság vagy infarktus

Kim Dzsong Un nagynénje halott lehet

Infarktust kaphatott vagy öngyilkosságot követhetett el az észak-koreai vezető nagynénje, akinek a férjét, az észak-koreai hatalmi hierarchia második emberét decemberben kivégezték.

2014.01.06 10:50MTI
MTI

A Csoszon Ilbo című dél-koreai újság helyi hírszerzési forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Kim Dzsong Il néhai észak-koreai vezető húga, Kim Kjong Huj tavaly szeptember óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt.

A dél-koreai titkosszolgálatok szerint nagyon is elképzelhető, hogy a jelenlegi vezető, Kim Dzsong Un nagynénje már nincs az élők sorában.

Az újság egy másik forrása ugyanakkor azt mondta, hogy a nagynéni személye körül sok kósza hír terjeng, és ő nem tudja megerősíteni az értesülést. Korábban a dél-koreai sajtó többször is írt a legbefolyásosabb észak-koreai politikusok közé tartozó Kim Kjong Huj súlyos betegségéről.

Férje, Dzsang Szong Tek, az Állami Védelmi Bizottság egykori elnökhelyettese, valamint a Koreai Munkapárt központi bizottságának volt tagja kegyvesztetté vált Kim Dzsong Unnál.

Tavaly december közepén az államhatalom megdöntésére szőtt összeesküvés vádjával halálra ítélték, és rögtön ki is végezték a 67 éves férfit. A kivégzés módjáról nem számolt be Észak-Korea, de egy kínai lap úgy értesült, hogy a nagynéni férjét kutyákkal tépették szét. Ezt azonban semmilyen más forrás nem erősítette meg.

A történtek ellenére decemberben, amikor meghalt a Koreai Munkapárt KB politikai bizottságának egyik ismertebb tagja, a nagynénit beválasztották a temetési bizottságba. Ez (szakértők szerint) annak volt a jele, hogy Kim Kjong Huj megőrizte pozícióját az ország politikai hierarchiájában.

A nő viszont nem jelent meg a Kim Dzsong Il halálának (2011. december 19.) második évfordulóján tartott gyászszertartáson, s emiatt sorsával kapcsolatban ismét találgatások láttak napvilágot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.