Özönlenek

Újabb illegális bevándorlók a Földközi-tengeren

Az olaszok és a görögök mentették ki őket a vízből.

2014.01.02 15:45MTI

A görög parti őrség az Égei-tenger délkeleti részén nyújtott segítséget egy vitorlás hajó 85 utasának, köztük nőknek és gyerekeknek. Tájékoztatásuk szerint a bevándorlókat Asztipalea szigetére szállítják.

A parti őrség a Kükládok és a Dodekanészosz-szigetcsoport között fekvő kicsiny sziget térségében csütörtök hajnalban indult a mentőakcióra, rossz időjárási körülmények között.

Egyelőre nem ismeretes a biztonságba helyezett emberek állampolgársága. A hatóságok csupán annyit közöltek, hogy a hajótörötteknek élelmet és vizet adtak.

Az olasz haditengerészet több mint 200, Afrikából és Pakisztánból származó embert mentett ki a tengerből szerdán késő este a dél-olaszországi Lampedusa szigeténél. A tíz méter hosszú, törékeny bárkát, amelynek fedélzetén nem voltak úszómellények, a partoktól mintegy 130 kilométerre fedezték fel a "Mare Nostrum" művelet keretében a hadsereg helikopterei.

A 233 illegális bevándorlót, akik között hét nő volt, átszállították a San Marco hadihajóra, amely a szicíliai Augusta kikötőjébe indult. Érkezésük csütörtök estére várható.

A mindössze 20 négyzetkilométeres Lampedusa szigete az elmúlt években az életük kockáztatásával a Földközi-tengeren áthajózó afrikai bevándorlók egyik "kapuja" lett Európa felé. A kontinensünk felé Afrikából, a Közel-Keletről és az indiai szubkontinensről menekülő emberek másik kapuja Görögország.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.