Állam- és kormányfők gratuláltak a csatlakozáshoz

Újabb ország az euróövezetben

Január 1-jén újabb állam vezeti be az eurót, és ezzel az euróövezet 18. tagországa lesz. Természetesen nem Magyarországról van szó...

2013.12.31 13:55MTI
Az új lett euróérmék

Angela Merkel német kancellár videoüzenetben gratulált, Francois Hollande francia elnök azt mondta, a lett euróövezeti csatlakozás "jó hír Európának és Lettországnak is".

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke méltatta mindazt az erőfeszítést és "figyelemreméltó haladást", amelyet Lettország véghezvitt azért, hogy bevezethesse az eurót, amely szavai szerint "erős, hiteles és stabil valuta".

"Az új évben már közös pénzt használhatunk" - lelkendezett Andrus Ansip, Lettország északi szomszédjának, Észtországnak a miniszterelnöke. Az észt kormányfő éjfél után Rigában Valdis Dombrovskis lett miniszterelnökkel közösen vesz ki pénzt - az első eurócímleteket - egy bankautomatából. Észtország 2011 óta tagja az euróövezetnek.

A lett lakosság egyelőre nem túl lelkes. Az SKS intézet decemberi felmérése szerint 25 százalék támogatja az euró bevezetését, 50 százalék ellenzi.

Lettországon és Észtországon kívül az egykori keleti blokk országai közül egyelőre csak kettő vezette be az eurót, Szlovénia 2007-ben és Szlovákia 2009-ben. A harmadik balti állam, Litvánia a tervek szerint 2015-ben szintén tagja lesz az euróövezetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.