Igazság, szolgáltatás

Ez is Guinness-rekord? 100-ból csak 2 törvényhozó nem korrupt

Egy kínai nagyváros törvényhozóinak 98 százaléka érintett választási csalásban.

2013.12.30 11:16MTI

Lemondani kényszerült a helyi törvényhozás 98 százaléka Kína Hunan tartományának egyik nagyvárosában, miután kiderült róluk: szavazataikért cserébe pénzt fogadtak el - adta hírül a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A kiterjedt korrupciós ügyben Hongjang város népi kongresszusának, vagyis a helyi törvényhozásnak a 527 tagjából 518 bizonyult bűnösnek. A hatóságok szerint összesen 110 millió jüan (4 milliárd forint) kenőpénzt fogadtak el, amelyért cserébe 56 embert segítettek a tartományi szintű népi kongresszusba. A Hszinhua értesülései szerint szinte az egész városvezetés, többek között a hétmillió lakosú Hongjang főtitkára, a közlekedésért felelős igazgatója, az elektromos művek vezetője és az adóhivatal vezetője is lemondani kényszerült. Korrupción kaptak tucatnyi tanárt és üzletembert is. A hongjangiakkal együtt a tartományi szintre segített 56 szavazatvásárló szintén lemondásra kényszerült.

A South China Morning Post című hongkongi napilapnak Csang Ming, a pekingi Népi Egyetem politológia professzora az mondta, hogy a szavazatvásár minden tartományban bevett szokás. Csang szerint a mostani ügy csupán egy nagyobb lavina első görgetege lehet, és nyilvánosságra kerüléséről valószínűleg felsőbb szinteken döntöttek. A professzor szerint a hongjangi incidens akár a törvényhozási választások reformjának előszele is lehet.

A kínai kormány tavaly év végén átfogó harcot kezdett a korrupció ellen. Hszi Csin-ping elnök korábban többször is hangsúlyozta: a felelősségre vonás alól senki nem bújhat ki, még a legmagasabb rangú hivatalnokok sem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.