Legalább 14 ember meghalt

Templom közelében robbant a bomba

Autóbomba robbant szerda délelőtt Bagdad déli részén egy templom közelében. Legalább tizennégy ember vesztette életét, többségükben keresztény hívők.

2013.12.25 12:36MTI
MTI, archív

Az autóba rejtett robbanószerkezet akkor lépett működésbe az iraki főváros ad-Dúra nevű negyedében, amikor a karácsonyi mise végeztével a hívők hazaindultak a templomból. A merénylet következtében tizennégyen haltak meg, további több mint harminc ember pedig megsebesült.

Ad-Dúra többségében keresztények lakta részében további két pokolgép is robbant egy zsúfolásig megtelt piacon, s ennek következtében hat ember halt meg, tizennégy pedig megsebesült. A templom elleni támadás elkövetését egyelőre nem vállalta egyetlen szervezet sem.

Irak keresztény lakossága harmadára zsugorodott az amerikai katonai beavatkozás 2003-as kezdete óta: becslések szerint akkor másfél millió keresztény élt az országban, most pedig kevesebb mint félmillió. Más becslések szerint 400-600 ezer közé tehető a keresztények száma.

A keresztény kisebbség tagjai gyakran kerülnek az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló csoportok és más lázadó szervezetek célkeresztjébe. Az idei év gyászosan alakult Irakban, ahol öt éve nem tapasztalt mértéket öltött az erőszak.

Az al-Kaidával szövetséges szunnita lázadók egyre több támadást hajtanak végre a síita Núri al-Máliki miniszterelnök kormánya és támogatói ellen. Az év eleje óta több mint 6600 ember vesztette életét különböző erőszakos cselekményekben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.