Háború

Szíria - Nem tárgyal az ellenzék, amíg be nem szüntetik Aleppó bombázását

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű civilszervezet szerint december 15. és 22. között 301 ember, köztük 87 gyerek és 30 nő halt meg a nagyrészt felkelők által ellenőrzött észak-szíriai város bombázása során.

2013.12.24 00:37MTI
Fotó: MTI

Addig nem hajlandó részt venni a szíriai polgárháború rendezését célzó genfi konferencián az ellenzék, amíg a kormányerők nem szüntetik be az Aleppó városa elleni légitámadásokat, amelyek csak a múlt héten 300 halálos áldozatot követeltek - jelentette be hétfőn Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) nevű ellenzéki ernyőszervezet főtitkára. A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű civilszervezet szerint december 15. és 22. között 301 ember, köztük 87 gyerek és 30 nő halt meg a nagyrészt felkelők által ellenőrzött észak-szíriai város bombázása során.

Az OSDH szerint a hadsereg egyebek mellett hordóbombákat, vagyis robbanószerrel és üzemanyaggal töltött hordókat dobott le a város számos pontjára. A szervezet által nyilvánosságra hozott felvételek szerint a légierő egy iskolaépületet is megtámadott. "Ha folytatódnak az Aszad-rezsim bombázásai, amelyek célja a szíriai nép kiirtása, akkor a koalíció nem fog elmenni Genfbe" - közölte hétfőn az SZNK főtitkára.

A békekonferenciát január 22-ére írta ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, de egyelőre még sok nyitott kérdés van egyes államok és a szíriai felek részvételével, illetve azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán van-e bármiféle esély a tárgyalásos megoldásra. Egyes szíriai források szerint a Bassár el-Aszad elnökhöz hű erők azért szorítkoztak a brutális légitámadásokra, mert nincs elegendő bevethető katonájuk. A hadsereg szerint azért ilyen magas a civil áldozatok száma, mert a felkelők lakóházak között bujkálnak.

Ugyanakkor nemzetközi jogvédő szervezetek arra hívták fel a figyelmet, hogy a kormányerők jogtalanul járnak el, mivel az általuk alkalmazott taktika nem különbözteti meg a civileket a fegyvert viselő felkelőktől. Ezt a nemzetközi jog szigorúan tiltja. Az egyhetes bombázásban egyébként az OSDH szerint 30 felkelő halt meg, azaz az áldozatok több mint 90 százaléka civil volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.