Legalább huszonnégy ember meghalt

Újabb merénylethullám söpört végig Irakon

Összesen legalább huszonnégy emberéletet követelő merényletek hulláma söpört végig Irakon, miközben a kormány fokozza az al-Kaidával kapcsolatban álló fegyveresek elleni hadműveletet az ország nyugati részében.

2013.12.23 18:01MTI
MTI, archív

A legsúlyosabb támadást Bagdad Abu Graib nevű nyugati peremvárosában követték el, ahol fegyveresek aknavetővel lőttek egy katonai bázist: három tiszt és három közlegény meghalt, hét másik katona pedig megsebesült – közölte egy rendőrtiszt.

Néhány órával később pokolgép robbant ugyanabban a körzetben egy katonai járőr közelében, két ember – egy tiszt és egy közlegény – meghalt, két másik katona megsebesült.

A Bagdadtól 170 kilométerre északra fekvő észak-iraki Tikrítben négy öngyilkos merénylő a Szalaheddín televízió székházára támadt, a támadásban öt újságíró és a négy merénylő meghalt. Az épületben tűz ütött ki. A rendőrség tájékoztatása szerint az áldozatok között van a Szalaheddín televízió hírfőszerkesztője, szerkesztője, producere, műsorvezetője és az archívum vezetője.

További öt alkalmazott megsebesült. Két merénylő felrobbantotta magát, a másik kettővel a rendőrök végeztek a televízió épületében. Bagdad Dora nevű negyedében fegyveresek egy kisállat-kereskedésbe törtek be, és négy embert öltek meg – közölte a rendőrség.

A főváros Tobsi nevű körzetében három polgári személy halt meg, és kilencen sebesültek meg, amikor pokolgép robbant egy piacon. Bagdad keleti részében egy gyorsforgalmi úton fegyveresek egy járműből tüzet nyitottak egy buszra, két utast agyonlőttek, kilenc másikat pedig megsebesítettek.

A Bagdadtól északkeletre fekvő Baakúbában, az al-Kaida egykori erősségében fegyveresek egy másik buszra támadtak rá, itt három utas halt meg és kilenc sebesült meg.

Az észak-iraki Kerbelában tartott sajtóértekezletén Núri al-Máliki iraki kormányfő hangsúlyozta: addig folytatják al-Anbár tartományban az offenzívát, amíg a térséget "az iraki nép segítségével" meg nem szabadítják a terroristáktól.

Mohammed al-Aszkári, a védelmi minisztérium szóvivője hétfőn közölte: az iraki hadsereg a nyugat-iraki tartományban az al-Kaidával kapcsolatban álló egyik csoport két táborát támadta, amelyeket a légierő támogatásával leromboltak. A szóvivő szerint légi felvételek és más információk arra engednek következtetni, hogy az al-anbári és a szomszédos Ninive tartománybeli lázadók Szíriából kaptak modern fegyvert és felszerelést.

A hétfői merényletekkel közel 400-ra emelkedett a decemberben Irakban elkövetett erőszakos cselekmények halálos áldozatainak száma. Az arab országban néhány évi viszonylagos nyugalom után ismét egyre több erőszakos cselekményt követnek el: az AFP francia hírügynökség közlése szerint több mint 6650 embert, az ENSZ becslése szerint pedig több mint 8000 öltek meg 2013 eleje óta az ország destabilizálására törekvő lázadók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.