Állatvédők vs. bálnavadászok

Gyávasággal vádolja az ausztrál kormányt a Sea Shepherd környezetvédelmi szervezet

A Sea Shepherd radikális környezetvédő szervezet gyávasággal vádolta az ausztrál kormányt, amely idén csak a levegőből fogja felügyelni a Déli-óceánt, ahol január eleje és március vége között japán bálnavadászok és állatvédők hajói állnak szemben egymással.

2013.12.23 17:18MTI
MTI, archív

Greg Hunt ausztrál környezetvédelmi miniszter vasárnap jelentette be, hogy hazája januárban repülőgépet küld a Déli-óceán felügyeletére, bár eredetileg hajó küldéséről volt szó.

Bob Brown, a Sea Shepherd ausztráliai részlegének elnöke úgy vélte: a konzervatív kormányzat lépése gyáva meghátrálás, amellyel Canberra a japánok kedvében kíván járni a két ország között folyó szabad kereskedelmi tárgyalások idején.

"A repülőgép a magasból figyeli, mi zajlik odalent. Mit tesz, ha bajt lát? Hogyan küld hajót? Közbelépni ugyanis nyilván nem fog tudni" - hangoztatta Brown. A Sea Shepherd hajói a múlt héten indultak el az ausztrál partoktól a sarki vizek felé, még az előtt, hogy a japán kikötőkből kihajóztak volna a bálnavadászok.

Brown szerint a bálnavédők hajói előbb fogják elérni a Déli-óceánt, mint a japán vadászok. A bálnavadászati szezon évente december és február között tart, amelyet a Sea Shepherd évek óta megzavar az antarktiszi vizeken. Az állatvédők hajói és a vadászok között korábban gyakran voltak összetűzések.

A radikális állatvédők igyekeznek megakadályozni, hogy a bálnavadászok elejtsék az állatokat. A Sea Shepherd közbelépése miatt a tavalyi vadászati szezonban a japánok kevesebb bálnát ejtettek el, mint tervezték.

A hivatalos változat szerint a japán bálnavadászok csak "tudományos célból" ejtik el a ceteket, ezt elnézi nekik a Nemzetközi Bálnabizottság (IWC), amely 1986-tól megtiltotta a bálna kereskedelmi célú vadászatát.

A japánok azonban nem csinálnak különösebb titkot abból, hogy a tudományos célokból elejtett állatok húsa végül az üzletekben és a tányérokon végzi. Ausztrália hivatalosan ellenzi a bálnavadászatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.