Titkos adatgyűjtés

Snowden elfogadná a brazil menedékjogot

"Ha a brazil kormány az emberi jogokat óhajtaná védeni, megtiszteltetés lenne számomra, hogy részt vegyek abban".

2013.12.23 11:47MTI
Fotó: MTI

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársa elfogadná a brazíliai menedékjogot, feltéve, hogy ott nem kötelezik információk szolgáltatására az amerikai kémprogramról - jelentette helyi idő szerint vasárnap a Globo brazil hírtelevízió.

"Ha a brazil kormány az emberi jogokat óhajtaná védeni, megtiszteltetés lenne számomra, hogy részt vegyek abban" - idézte a tv az amerikai hírszerzés lehallgatási módszereit kiszivárogtató informatikust. Mindazonáltal "soha nem adnék információkat a menedékjogért cserébe" - figyelmeztetett Snowden, aki "a világ egyik legérdekesebb és legdemokratikusabb demokráciájaként" dicsérve Brazíliát.

Snowden nyilatkozata e-mailben, a férfi New York-i ügyvédjének közvetítésével jutott el a Globóhoz. A volt NSA-alkalmazott júliusban több országtól kért menedékjogot, köztük Brazíliától is, majd Oroszország fogadta be egy évre. November óta az "orosz Facebooknak" is nevezett VKontakte nevű közösségi portálnak dolgozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.