Megbénult a forgalom

Ismét tízezrek az utcán Bangkokban

Jinglak Sinavatra miniszterelnök asszony külvárosi otthona előtt legalább ezer demonstráló - többségében nő - nézett farkasszemet több száz rohamrendőrrel.

2013.12.22 12:35MTI
Fotó: MTI

Ismét kormányellenes tüntetők tízezrei lepték el Bangkok utcáit vasárnap, miután a legnagyobb thaiföldi ellenzéki párt szombaton bejelentette, hogy bojkottálja a korábbi százezres demonstrációk nyomására kiírt előre hozott választásokat.

A thai fővárosban beszámolók szerint a tucatnyi kisebb-nagyobb csoportba verődött tüntetők számos helyen megbénították a forgalmat, Jinglak Sinavatra miniszterelnök asszony külvárosi otthona előtt pedig legalább ezer demonstráló - többségében nő - nézett farkasszemet több száz rohamrendőrrel.

A miniszterelnök a tüntetés idején a fővárostól több száz kilométerre, Thaiföld északi részén tartózkodott, amely régió a Puea Thai nevű kormánypárt legfőbb hátországának számít.

A Jinglak azonnali lemondását és egy nem választott, "népi tanács" nevű testület hatalomra emelését követelő tüntetők szimbolikus lépésként elfoglaltak egy olyan kereszteződést is Bangkok központjában, amelyet 2010-ben a mostani kormánypárt hívei szálltak meg, hogy kikényszerítsék az akkor hatalmon lévő, de 2011-ben ellenzékbe szorult Demokrata Párt távozását.

A demokrata párti Szuthep Thaugszuban, a tüntetések vezetője azt mondta: "Ma lezárjuk Bangkokot egy fél napra. Ha (Jinglak) nem mond le, a következő alkalommal egy napra, ha azután sem, egy egész hónapra fogjuk megbénítani a várost."

A rendezők tervei szerint tüntetők a nap folyamán egyesítik erőiket, és este Bangkok központjában gyűlnek össze.

A Demokrata Párt hívei hónapok óta követelik az általuk korruptnak tartott kormány távozását, azt állítva, hogy a demokratikusan megválasztott vezetés valójában Jinglak bátyja, a 2006-ban a hadsereg által megdöntött, majd a börtön elől külföldre menekült korábbi kormányfő, Thakszin Sinavatra irányítása alatt áll. Novemberben a tüntetők több kormányépületet is elfoglaltak, hogy megbénítsák a kabinet munkáját.

A tüntetések miatt Jinglak korábban előre hozott választások kiírására kényszerült. Ugyanakkor kormánypártnál országszerte jóval kevésbé népszerű, de Bangkokban nagy támogatást maga mögött tudó Demokrata Párt szombaton bejelentette, hogy bojkottálja a február 2-ra meghirdetett voksolást, újabb lendületet adva a korábban kifulladóban lévő demonstrációknak.

A Demokrata Párt azzal indokolta a lépést, hogy a thaiföldi politika kudarcot vallott, és a nép elveszítette hitét a demokratikus rendszerben. Jinglak ezzel szemben azt kérte a párttól, hogy "ha már a kormányt nem, a (demokratikus) rendszert legalább fogadják el".

A középosztály és az elit által támogatott Demokrata Párt, illetve a vidéki szegényrétegeket maga mögött tudó Thakszin Sinavatra és szövetségesei közel egy évtizede küzdenek a hatalomért Thaiföldön. A Demokrata Párt két évtizede nem nyert választást, de ennek ellenére a hadsereg és a bíróságok beavatkozásának köszönhetően többször volt hatalmon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.