Személyi szabadság

Az indiai kormány eltöröltetné a homoszexualitást tiltó törvényt

Az indiai kormány arra kérte a legfelsőbb bíróságot pénteken, hogy vizsgálja felül korábbi döntését, amellyel megerősítette a homoszexualitást büntető, a brit gyarmati időkből származó törvényt.

2013.12.22 05:30MTI
Személyes döntésekhez való jog

Kapil Szibal indiai igazságügyi és törvényhozási miniszter abbéli reményét fejezte ki, hogy a testület eltörli a szóban forgó jogszabályt. "Reméljük, hogy megóvják a személyes döntésekhez való jogot" - mondta.

A bíróság hamarosan átveszi a kormány által benyújtott felülvizsgálati kérelmet.

A legfelsőbb bíróság előző héten elfogadott határozata szerint az az újdelhi felsőbírósági döntés, amely az alapvető emberi jogok megsértésére hivatkozva 2009-ben eltörölte a törvényt, alkotmányellenes, mert erről csak a törvényhozás dönthet.

Melegjogi aktivisták évek óta küzdenek jogaikért a mélyen vallásos, konzervatív indiai társadalomban. Most is fogadkoznak, hogy tovább fognak harcolni az 1860-ban született törvény eltörléséért, amely egészen pontosan a "természet rendjébe ütköző szexet" tiltja. A törvény értelmében akár tíz év börtönbüntetés is kiszabható homoszexualitásért.

Egy muzulmán segélyszervezet ügyvédje azonban kijelentette, hogy az előző heti ítélet egyáltalán nem haladásellenes. Minden vallási közösség, a muzulmánok, a keresztények és a hinduk többsége is megtámadta az újdelhi felsőbíróság négy évvel ezelőtti ítéletét - tette hozzá.

Emberi jogi csoportok szerint a világ több mint hetven országában vannak hatályban olyan törvények, amelyek büntetik a homoszexualitást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.