Fekete arany

Mexikó olajforradalom előtt áll

Államosítás helyett a magánszektornak adnak teret - mert nincs más előrevezető út.

2013.12.21 10:45MTI
Enrique Pena Nieto, a mexikói elnök

Enrique Pena Nieto mexikói elnök aláírta pénteken az ország olajiparát liberalizáló törvényt.

Az eddigi szabályok szerint az állami Pemex olajvállalatnak monopóliuma volt az olajkitermelésre, emiatt most még csak néhány külföldi olajvállalat tevékenykedik az országban, mint a Pemex szerződéses partnere. Az új törvény értelmében a külföldi olajvállalatok olyan kitermelési partnerségre léphetnek a Pemexszel, amely több jogot ad nekik, vagy akár önálló kitermelési koncessziókat is kaphatnak.

Az állami energiaipari monopóliumot az 1910-17 közötti mexikói forradalom óta tabunak tekintették, a nemzeti kincs megóvása garanciájának a külföldi kizsákmányolás ellen.

A törvénytervezetet a múlt héten fogadta el a szövetségi parlament mindkét háza, majd kevesebb mint három nap alatt a szövetségi államok parlamentjeinek többsége is jóváhagyta, ami feltétele volt annak, hogy megváltoztassák az alkotmány erről szóló részét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.