Terhelő bizonyítékokat kerestek

Egész éjjel kutatott a rendőrség a spanyol kormánypárt székházában

Péntekre virradóra egész éjjel terhelő bizonyítékok után kutatott a rendőrség Spanyolországban a hatalmon lévő Néppárt székházában.

2013.12.20 18:34MTI

A konzervatív párttal szemben korrupció, adócsalás gyanúja merült fel már az év elején, és vizsgálat indult, a mostani kutakodás ennek keretében folyt. A rendőrség csütörtök este vonult be a Madrid központjában álló épületbe és olyan iratokat, számlákat keresett, amelyek bizonyíthatják, hogy könyvelési csalást követett el a párt az épület felújítási munkáival kapcsolatban.

A házon elég hosszasan, 2005 és 2011 között folyt a munka. A péntek reggelig tartott házkutatást Pablo Ruz bíró rendelte el. Hogy volt-e eredménye, még nem ismert. Maga a spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy nem vette rossz néven a razziát, és utasította beosztottait, hogy mindenben működjenek együtt a rendőrökkel.

"A legteljesebb tiszteletben tartom a bíróságok bármely döntését. Várjuk az eredményt, de nem aggódunk" - mondta Rajoy. A fő gyanúsított a párt pénztárosa, Luis Barcenas, aki feltételezések szerint eurómilliókat továbbított építőipari mágnásoktól a párt politikusainak zsebeibe.

A miniszterelnök kezdettől tagadta, hogy bármi helytelent tett volna, ám népszerűségét eleinte igencsak megtépázta a botrány. Mostanra már javult közkedveltségi mutatója, mivel a nyomozás középpontjában még mindig határozottan a pénztáros áll.

A bírósági iratok szerint Barcenas 48 millió eurót - 14,4 milliárd forintnyi összeget - svájci bankszámlákon rejtett el. A férfi jelenleg börtönben várja büntetőperét, amelyet egy másik korrupciós ügyben indítottak ellene pénzmosás és adócsalás miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.