A gyógyítás nem boszorkányság

Kétezer éves leletet találtak metróépítés közben

A 920 szöveg mellett más történelmi relikviákat is találtak, a szövegek azonban különösen értékesek, mert a kétezer évvel ezelőtti orvoslásról szólnak.

2013.12.19 16:55MTI
Hagyományos kínai nyomatatási eljárás bemutatója

A Nyugati Han-dinasztia, vagyis az i.e. 202 és i.sz. 9 közötti korból származó bambusztekercsekre bukkantak metróépítési munkálatok közben Szecsuan tartomány fővárosában, Csengtuban.

Fejfájásra például erős piros paprikát, sárgaságra pedig a bika vizeletét javasolták. A 920 tekercs közül 184 az állatok gyógyításával foglalkozik, a fennmaradó 736, amelyet kilenc fejezetbe soroltak, az orvoslás különböző területeit érinti.

Régészek szerint a könyvek a gyógyítás úttörőjeként ismert Pien Csüe 5. századi tudós előfutárainak elveszett klasszikusai.

Pien Csüe volt az, akiről úgy tartják, hogy már alkalmazta a pulzusmérést és az altatást. A világon talán ő volt az első, aki szervátültetést hajtott végre, ahogy az a taoizmus jelentős művében (Lie Ce) szerepel.

A szövegek között boszorkánysággal foglalkozó nincs, ami az orvoslás és a mágia különválására utal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.