Lazulhatnak a szankciók

Az EU különleges partnerséget kínál Izraelnek és Palesztinának

Úgynevezett különleges kivételezett partnerséget ajánl Izraelnek és a majdani palesztin államnak az Európai Unió arra az esetre, ha az izraelieknek és a palesztinoknak sikerül végleges békeszerződést kötniük.

2013.12.16 15:28MTI

Erről döntöttek hétfőn az uniós külügyminiszterek Brüsszelben. Ez nagyobb hozzáférést jelentene mindkét állam számára az európai piacokhoz, szorosabb kulturális és tudományos kapcsolatokat tenne lehetővé, megkönnyítené a kereskedelmet, a befektetéseket és az üzleti kapcsolatok létesítését az izraeliek és a palesztinok számára - derül ki a miniszterek által elfogadott, úgynevezett végkövetkeztetésekből.

Emellett az EU védelmi együttműködést és megerősített politikai párbeszédet is ígér "mindkét államnak". "A jelenlegi tárgyalások mindkét fél számára egyedi lehetőséget kínálnak, amelyet meg kell ragadni a kétállami megoldás megvalósítása érdekében" - vélekednek a miniszterek, kijelentve, hogy az egyállami megoldás nem volna összeegyeztethető mindkét fél "legitim szuverén és demokratikus kívánalmaival".

Az uniós diplomáciai vezetők óva intenek minden olyan lépéstől, amely alááshatja a béketárgyalásokat, továbbá sajnálatukat fejezik ki, hogy Izrael folytatja a telepek bővítését, "amelyek a nemzetközi jog értelmében törvénytelenek, és akadályt gördítenek a béke útjába".

Emellett a miniszterek tanácsa az uszítást és a megszállt területeken tapasztalt erőszakot, továbbá az épületrombolásokat is elítéli, ahogy a romló gázai humanitárius helyzet miatt is sajnálatát fejezi ki. A tanács az Irán és a nagyhatalmak között uniós közvetítéssel Genfben létrehozott, történelminek tekintett megállapodást is üdvözli.

Az erről kiadott, mindössze 10 soros konklúzióban a miniszterek támogatásukról biztosítják a megállapodást. "Ez a megállapodás egy régóta várt jel, hogy minden fél elkötelezett a bizalomépítés, a feszültségek csökkentése és a diplomáciai erőfeszítések folytatása mellett, hogy átfogó megoldást lehessen találni az iráni atomprogrammal kapcsolatos legfontosabb nemzetközi aggályokra" - áll az úgynevezett végkövetkeztetésben.

A miniszterek által elfogadott dokumentum most a megállapodás mielőbbi megvalósítását sürgeti, rámutatva, hogy Iránnak is teljesítenie kell a Genfben vállaltakat. Az EU a maga részéről elkötelezett, hogy megtegye a szükséges lépéseket, hogy a megállapodásban lefektetett szankciókat felfüggessze, ha a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség megerősíti, hogy Teherán teljesítette, amit atomprogramjával kapcsolatban vállalt - áll a külügyminiszterek által elfogadott zárónyilatkozatban.

A tanács külön foglalkozott a szíriai helyzettel és annak Libanonra gyakorolt hatásával. Arról kiadott konklúziójukban a külügyminiszterek szintén elítélik az erőszakot, egyúttal "erőteljesen felszólítanak" minden politikai erőt Libanonban, külön nevesítve a síita Hezbollahot, hogy tanúsítsanak felelősségteljes magatartást, s tartsák tiszteletben Libanon politikáját, amellyel Bejrút elhatárolódik a szíriai konfliktustól.

Emellett az EU méltatja, hogy Libanon befogadja a Szíriából érkező menekülteket, s ehhez további támogatásáról biztosítja a bejrúti vezetést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.