A felelősök megbüntetését is követelték

Kormánypárti zászlókat égettek a tüntetők Ungváron

Több százan tüntettek szerdán Ungvár központjában a kijevi Függetlenség terén végrehajtott éjszakai rendőrségi akció ellen. A tiltakozók meggyújtották a kormányzó Régiók Pártjának (PR) zászlóit és más jelképeit.

2013.12.11 17:29MTI
Fotó: MTI

A kárpátaljai megyeszékhelyen azt követően újultak ki a tüntetések, hogy szerdára virradóra Kijevben a rohamrendőrök kiszorították a tiltakozókat a Függetlenség tér egy részéről. A főként egyetemistákból álló ungvári tüntetők a kormány és az elnök lemondásán kívül azoknak a megbüntetését követelték, akik felelősek a Kijev főterén november 30-án történt brutális tömegoszlatásért és a legutóbbi rendőrségi akcióért.

A megmozduláson elégették a PR több zászlóját és pártjelvényét. A tüntetők bejelentették, hogy ezután naponta megismétlik a kormánypárti jelképek nyilvános égetését.

A kijevi rendőrségi akció elleni tiltakozásul délben Kárpátalja-szerte megkongatták a görög katolikus templomok harangjait.

Az ukrajnai tiltakozási hullám november 22-i kezdete óta először Beregszászon is kisebb tüntetést tartottak szerdán.

A város központi terén közel húszan gyűltek össze az ukrán pártok helyi szervezeteinek képviseletében. Az ukránul beszélő szónokok elsősorban Gajdos Istvánt, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnökét, az ukrán parlament kormánypárti frakciójának tagját bírálták. Kritikával illették a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget (KMKSZ) és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola diákjait is, amiért nem vesznek részt a kijevi vezetés politikája elleni tiltakozó megmozdulásokban. A rendezvény szervezői bejelentették, hogy csütörtökön a beregszászi polgármesteri hivatal és az UMDSZ központi irodája előtt tartanak tüntetést.

Viktor Baloga, az ukrán parlament képviselője, a Kárpátalján jelentős befolyással rendelkező Egységes Centrum (JC) párt elnöke arra szólította fel a nyugat-ukrajnai megye valamennyi szintű önkormányzatainak képviselőit, hogy haladéktalanul menjenek Kijevbe Ukrajna európai jövőjének védelme érdekében.

Nyilatkozatában Viktor Baloga a többi között emlékeztetett arra, hogy Kárpátalja Ukrajna Európához legközelebb fekvő régiója, ezért a kárpátaljai embereket nem kell meggyőzni az Európai Unióhoz való közeledés előnyeiről. A helyi önkormányzati képviselőknek most teljesíteniük kell a kötelességüket a rájuk bízott közösség érdekeinek védelmében, s hangosan, a Kijevben regnáló hatalom számára is jól hallhatóan ki kell jelenteniük, hogy a kárpátaljai emberek Európában akarnak élni, európai Ukrajnát akarnak építeni - áll a kárpátaljai politikus felhívásában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.