Összesen ötvenen vesztették életüket

Hamis jogosítványa lehetett a kazanyi repülőgépbaleset pilótájának

Elképzelhető, hogy hamisított jogosítványa volt annak a pilótának, aki az oroszországi Kazanynál novemberben lezuhant repülőgépet vezette.

2013.12.06 17:48MTI
MTI

Ezt közölte pénteken a szerencsétlenség okának feltárására alakított orosz vizsgálóbizottság. A november 17-én történt tragédiában a hatfős személyzettel együtt 50-en vesztették életüket.

A Tatarstan Airlines nevű tatárföldi légitársaság U363-os számú járata a domogyedovói repülőtérről szállt fel, és a kazanyi nemzetközi repülőtéren, Moszkvától mintegy 820 kilométerre landolt volna.

A repülőgép kétszer is megpróbálta a leszállást, a második kísérletnél azonban a gép gyorsan veszített magasságából és orrával a pályának csapódott, s az üzemanyagtartályok lángra lobbantak.

Vlagyimir Markiny, a vizsgálóbizottság szóvivője elmondta, attól tartanak, hogy a kisebb regionális légitársaságoknak dolgozó pilóták egy része gyakorlatilag hamisított repülési engedéllyel rendelkezik, mivel nem vesz részt a megfelelő kiképzésen.

Mint mondta, a novemberben szerencsétlenül járt repülőgép pilótája egy olyan képzési központtól kapta meg jogosítványát, amelyet később a hatóságok bezártak azért, mert a gyanú szerint illegálisan működött.

A Roszaviacia orosz szövetségi légügyi hatóság vezetője közölte: ellenőrizni fogják azoknak a pilótáknak a jogosítványát, akik azt az említetthez hasonló kétes iskolákban szerezték meg.

A baleseti statisztikákból kiderül, hogy egy kereskedelmi repülőjárat utasának lenni nagyjából 4-szer veszélyesebb Oroszországban, mint a világ bármely másik részén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.