Jemeni merénylet

Az al-Kaida vállalta magára a jemeni támadást

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi ága vállalta magára pénteken a jemeni védelmi minisztérium ellen előző nap elkövetett, 52 halálos áldozatot követelő támadást.

2013.12.06 10:15MTI
Fotó: MTI

Az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) nevű csoport saját médiarészlegének, az am-Malahem Alapítványnak a Twitter-fiókján keresztül jelentette be délelőtt, hogy ők intéztek támadást a védelmi minisztérium épületegyüttese ellen, amiért "ott adtak helyet a drónok irányítótermének és az amerikai szakértőknek". A közleményt, amely "legitim" célpontnak nevezi a muzulmán nemzet ellen háborút vívó amerikaiakat, feltették azokra a szélsőséges weboldalakra is, amelyek rendszeresen közlik az al-Kaida nyilatkozatait.

Az Arab-félsziget déli részén elterülő Jement fontos hajózási útvonalak szegélyezik, emellett az Egyesült Államok az al-Kaida ellen vívott háborújának elsődleges helyszíneként tekint rá. A régióban egyedül az Egyesült Államok rendelkezik pilóta nélküli repülőgépekkel (drónokkal). A jemeni hatóságok nem győzik hangsúlyozni, hogy szövetségeseikkel együttműködnek a terrorszervezet megfékezése érdekében, s egyértelműen soha nem cáfolták, hogy ebben a küzdelemben drónokat is bevetnek.

A jemeni fővárosban, Szanaában végrehajtott csütörtöki támadás a védelmi tárca bejáratánál kezdődött egy kettős öngyilkos merénylettel. A katonai egyenruhás támadók ezt követően behatoltak a komplexum területére, berontottak három épületbe, köztük a minisztérium kórházába, és ott tűzharcba bocsátkoztak a biztonsági erőkkel. Áldozataik között katonák, egészségügyi dolgozók és civilek egyaránt voltak. Berlini közlés szerint egy segélyszervezet két német munkatársa, két orvos is életét vesztette. Meghalt két indiai és három Fülöp-szigeteki is.

Az 52 halálos áldozatról szóló csütörtök esti összesítésben nem szerepeltek a terrorcselekmény végrehajtói, a két öngyilkos merénylő és a tűzpárbajban elesett hét al-Kaida-harcos.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.