A hadsereg nem avatkozik be

A thaiföldi tüntetők a harc folytatását ígérik

A rendőrség országos parancsnoksága előtt tiltakoztak szerdán a thaiföldi kormány távozását követelő tüntetők.

2013.12.04 08:53MTI
MTI

Vezetőjük, Szuthep Thaugszuban, azt mondta, folytatják harcukat annak ellenére, hogy a kormány próbálja lecsillapítani a bangkoki tüntetőket.

Az elmúlt nyolcvan évben 18 puccskísérletet végrehajtó thaiföldi hadsereg vezetői közben megerősítették, hogy távol tartják magukat a kialakult belpolitikai válságtól, s a hadiflotta vezetője közölte, a vezérkar tanácskozásán kizárták egy katonai beavatkozás lehetőségét.

Mindenki egyetértett azzal, hogy a hadsereg nem vállal vezető szerepet a jelenlegi helyzetben, és nem lesz katonai hatalomátvétel, "mivel úgy látjuk, hogy a feszültség enyhülőben van..." - mondta újságíróknak Narong Pipathanaszai tengernagy.

A kormányzati negyed - ahol a rendőrpalota is van - a hét végétől kezdődően a tüntetők és a rohamrendőrség heves összetűzéseinek színhelye volt. A kormány kedden véget vetett az összecsapásoknak azzal, hogy utasította a rendőrséget: hagyjon fel a demonstrálókkal szembeni konfrontációval.

A tüntetők ezt követően szabadon megközelíthették a miniszterelnöki hivatal és a rendőrparancsnokság épületét, sőt a kormányfő hivatalába többen be is mentek, de innentől az események békésen folytatódtak.

Mindazonáltal a tüntetők vezetője közölte, hogy csak részleges győzelemnek tekintik a kormány intézkedését, és Bhumibol Aduljadedzs király csütörtöki születésnapja, az ország nemzeti ünnepe után, pénteken folytatják küzdelmüket.

Szuthep hétfőn azt mondta, hogy a kormány lemondásával és új választások kiírásával sem elégednek meg, egy "népi tanács" létrehozását követelik választások nélkül, és ezt a tanácsot bíznák meg az új miniszterelnök kiválasztásával. Jinglak Sinavatra kormánya azonban eddig semmi jelét nem mutatta annak, hogy lemondana.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.