Bangkoki lázadás

"Egy kicsit meg kell szegniük a törvényt"

Legalább egy ember meghalt és tíz megsebesült Bangkokban, amikor erőszakba torkollott egy kormányellenes tüntetés szombaton. A demonstrálók járműveket támadtak meg és civileket vertek össze, és vasárnapra újabb kormányépületek, köztük a miniszterelnöki hivatal elfoglalását ígérték.

2013.11.30 18:29MTI

A rendőrség közlése szerint a 21 éves halálos áldozatot és öt másik embert meglőttek egy bangkoki stadion környékén, ahol a kormány szimpatizánsai tartottak gyűlést.

A stadion környékén korábban egy nagyjából ezer fős - egyetemi hallgatók által vezetett - tömeg garázdálkodott, és megpróbálta megakadályozni, hogy a kormány támogatói bejussanak a stadionba. Később két embert lerángattak egy motorról és megverték őket, majd beverték egy taxi ablakait, és botokkal, vasrudakkal és kövekkel támadtak egy buszra. A tömeg a vörös felsőt hordókra vadászott, ami a kormányzó Puea Thai párt híveinek jelképe.

Jelentések szerint később a két tábor összecsapott a stadion mellett. Azt egyelőre nem tudni, hogy ki lőtt, és azt sem, hogy az áldozatok a kormány hívei vagy a kabinet megdöntéséért tüntető emberek közül kerültek ki.

Ez volt az első haláleset a múlt vasárnap óta tartó tüntetéssorozat alatt. A kormány korábban óva intette híveit és a hatóságokat attól, hogy konfrontálódjanak a demonstrálókkal, attól tartva, hogy az erőszak csak fokozná a káoszt és kárt okozna az ország gazdaságának.

Szintén szombaton mintegy 2000 ember vonult két állami telekomcég székháza elé. Az egyik cégnél a tüntetők lekapcsolták az áramot, ami miatt egy időre szünetelt az internetszolgáltatás a thai főváros egyes részein.

"Egy kicsit meg kell szegnünk a törvényt, hogy elérjük céljainkat" - mondta a tüntetést vezető Szuthep Thaugszuban, aki az előző kormány miniszterelnök-helyettese volt. Egyúttal arra szólította fel a tömeget, hogy vegyék körül a városi és az országos rendőr-főkapitányságot, a kormányfő hivatalát, több minisztériumot, sőt még a bangkoki állatkertet is.

Korábban Szuthep még arról beszélt, hogy kerülni kell az erőszakot, és eddig a megmozdulások relatíve békés mederben folytak, a rendőrség pedig nem avatkozott közbe.

Jinglak Sinavatra kormányfő szombaton ismét békés megoldást és párbeszédet sürgetett, de ezt Szuthep Thaugszuban korábban elutasította.

A tüntetők a hét folyamán hosszabb-rövidebb időre több kormányépületet is elfoglaltak, pénteken pedig a hadsereg főhadiszállására is bejutottak, ahol a kormány megdöntésére kérték a fegyveres erőket. A tüntetők azért akarják megbuktatni az általuk Thakszin-rezsimnek nevezett kormányt, mert az szerintük valójában Jinglak bátyjának, a börtön elől külföldre menekült Thakszin Sinavatra korábbi miniszterelnöknek az irányítása alatt áll.

A tüntetések azért törtek ki, mert Jinglak kormánya benyújtott egy törvénytervezetet, amely amnesztiát adott volna Thakszinnak, aki rendkívül megosztó személyiség Thaiföldön. A törvényjavaslatot azóta az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette és a kormány visszavonta azt, de ez sem csillapította a tüntetők haragját.

Ugyanakkor a hatóságok szerint a tüntetéssorozat kifulladóban van: míg múlt vasárnap több mint százezren vonultak Bangkok utcáira, addig pénteken már csak 7 ezren demonstráltak a thaiföldi fővárosban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.