Erőszakba torkollhat a megmozdulás

Provokátorok vegyültek a kijevi EU-párti tüntetők közé

Provokátorok vegyültek a kijevi EU-párti tüntetők közé, így fennáll a veszélye annak, hogy estére erőszakba fordul a főként diákok részvételével tartott megmozdulás.

2013.11.29 17:55MTI
MTI

Helyszíni beszámolók szerint rekordszámú, mintegy 5000 sportos kinézetű, vélhetően fizetett provokátor gyűlt össze az ukrán főváros központjában, a kormány és a parlament épületével szemközti parkban.

Egy tévés újságírót és operatőrét összeverték, amiért felvételt próbáltak készíteni róluk. Több újságíró közölte, hogy az illetők agresszíven léptek fel mindenkivel szemben, aki le akarta őket fotózni vagy filmezni. A rendőrök tehetetlenek voltak, állítólag őket is megtámadták.

A békésen tüntető EU-pártiak jelezték, hogy a kabátjuk alatt fémrudakat rejtegető provokátorok vegyültek közéjük. Kora délután még rendzavarás nélkül tüntettek egymás mellett a Függetlenség terén a sztrájkoló egyetemisták és az Európai téren a kormányzó Régiók Pártjának hívei.

Annak ellenére nem történt incidens, hogy a rendőrök nem kerítették el a két demonstrációt egymástól. A kormánypárt alternatív megmozdulásán becslések szerint mintegy 10 ezren vettek részt.

A demonstrálók jórészt vidékről érkeztek a fővárosba, kezükben nemzeti színű lobogókat és a kormánypárt zászlóit tartották. Előttük felszólalt Olekszandr Jefremov, a Régiók Pártjának parlamenti frakcióvezetője, aki hangsúlyozta, hogy Ukrajna továbbra is az európai integráció felé halad, de az ország iparilag, különösen a keleti országrészben most még nem áll készen az EU-társulásra.

Nem sokkal azután viszont, hogy véget ért a Régiók Pártjának demonstrációja, megjelentek a téren a rohamrendőrök. Az európai uniós társulási megállapodás aláírásáért egész nap tüntetők létszáma délutánra becslések szerint megközelítőleg húszezerre emelkedett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.