Ideje lenne már megbékélni

Ilyennek látjuk a románokat - és ők minket

Mként látják ma egymást Közép-Európa szomszédos nemzetei, a horvátok, magyarok, szlovákok, szerbek, románok és ukránok?

2013.11.28 17:35MTI
Surján László, a Charta XXI alapítója

Surján László, az Európai Parlament (EP) KDNP-s alelnöke, a Charta XXI. Megbékélési Mozgalom alapítója Egymás szemében címmel szemináriumot szervezett az EP brüsszeli székházában arról, hogy miként látják ma egymást Közép-Európa szomszédos nemzetei, a horvátok, magyarok, szlovákok, szerbek, románok és ukránok.

Az előző napi rendezvényen az akadémiai élet és a művészvilág képviselői szólaltak fel: Herczku Ágnes magyar népdalénekes, Lucian Mindruta román újságíró, Dusan Trancik szlovák filmrendező, Miroslav Jovancic szerb zenész, Filep Béla svájci egyetemi professzor és Zahorán Csaba történész.

Herczku Ágnes a történelmi viharok sodrásában is a népek testvérré válásának eszméjét valló Bartók Bélát idézte, és a közép-európai kultúrák egymásra hatását szlovák, illetve magyar népdalpárhuzamok eléneklésével mutatta be.

Lucian Mindruta videoüzenetében egyebek közt arról beszélt, hogy amerikai bestsellerekkel vannak tele a könyvesboltok, miközben az emberek nem ismerik a velük együtt élő nép legnevesebb kortárs íróit.

Dusan Trancik Történelemóra címmel filmet készített arról, hogy miként tanulják az érettségi előtt álló diákok Trianont a szlovák és a magyar gimnáziumokban. A filmet levetítik a brüsszeli Magyar Házban.

Surján László a szerdai rendezvényen azon hitének adott hangot, hogy a megbékélés érdekében fellépő civilek tevékenysége "kifoghatja a szelet a szélsőségesek vitorlájából".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.