"Menthetetlen hiba"

Amerikai szenátor Berlinben: "nincs mentség" Merkel megfigyelésére

Barack Obama elnök utasítására felülvizsgálják a titkosszolgálatok tevékenységét. A jelentés erről december közepére készül el, és igen alapos elemzés lesz. Az elnök "nagyon komolyan veszi a dolgot".

2013.11.26 04:27MTI
Fotó: MTI

Menthetetlen hibát követett el az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) a német kancellár mobiltelefonjának megfigyelésével - mondta hétfőn Berlinben Chris Murphy amerikai szenátor. A demokrata párti politikus az NSA lelepleződött titkos adatgyűjtési programjai miatt keletkezett német-amerikai feszültség oldására utazott egy törvényhozási küldöttség élén Berlinbe. A német kormány bocsánatkérést vár Washingtonból.

A "tettek fontosabbak a szavaknál" - mondta a szenátor ezzel kapcsoltban Gudio Westerwelle külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után. Hozzátette: Barack Obama elnök utasítására felülvizsgálják a titkosszolgálatok tevékenységét. A jelentés erről december közepére készül el, és igen alapos elemzés lesz. Az elnök "nagyon komolyan veszi a dolgot" - mondta Chris Murphy. Az NSA "átlépett egy határt" Angela Merkel német kancellár mobiltelefonjának megfigyelésével, és "erre nincs mentség" - mondta a szenátus külügyi bizottsága európai ügyekkel foglalkozó albizottságának elnöke.

Gudio Westerwelle a találkozóról kiadott közleményében kiemelte, hogy dolgozni kell még "a bizalom helyreállításáért". A múltban történteket fel kell tárni, a jövőre nézve világos szabályokat kell felállítani, és egyensúlyba kell hozni a biztonság elvét a magánszféra védelmének követelményével - tette hozzá a német külügyminiszter. A delegáció találkozott többek között Hans-Peter Friedrich belügyminiszterrel is, aki közleményében hangsúlyozta: "Amerikai részről rendkívüli erőfeszítések kellenek a kölcsönös bizalom helyreállításához", és a "barátok közötti kémkedés teljességgel elfogadhatatlan".

A kongresszusi küldöttség kedden Brüsszelben folytat tárgyalásokat. Német kommentátorok az úttal kapcsolatban kiemelték, hogy a 40 éves Chris Murphy, aki januárban kezdte első ciklusát a szenátusban, nem számít befolyásos politikusnak az Egyesült Államokban, az európai ügyekkel foglalkozó szenátusi albizottság elnöki tisztsége pedig nem számít fontos pozíciónak. Rámutattak, hogy Angela Merkel nem fogadta a küldöttséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.